Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la desfășurarea armei laser, inclusiv data și locul. Potrivit lui Vadim Sukharevskîi, specialiștii au dezvoltat sistemul laser intern în câteva luni, iar în prezent acesta este supus testelor corespunzătoare pentru a-i confirma caracteristicile.
„Susțin acest proiect astfel încât, cu ajutorul soluțiilor tehnologice, să putem doborî eficient dronele de recunoaștere inamice și să asigurăm apărarea facilităților strategice și a locuințelor populației noastre”, a declarat Sukharevskîi.
În decembrie 2024, Sukharevskîi a confirmat pentru prima dată că Ucraina a devenit „a cincea țară care deține” o astfel de armă. Arma laser este supranumită „Tryzub” (Trident), având o rază operațională raportată de doi kilometri (1,24 mile).
Astfel de sisteme permit forțelor armate să obțină arme care pot distruge atât obuze, cât și drone, la un cost redus per lovitură. Potrivit lui Sukharevsky, sistemul Tryzub este, de asemenea, capabil să distrugă aeronave, ceea ce a fost dovedit în timpul testelor.
Potrivit comandantului ucrainean, există posibilitatea ca, în viitor, grupurile mobile de apărare aeriană să poată primi sisteme laser complete în locul mitralierelor, ceea ce le va crește semnificativ eficiența în lupta împotriva dronelor.
În aprilie 2024, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunțat că țara sa intenționează să transfere Ucrainei primele unități de probă ale armei laser DragonFire.
Potrivit acestuia, Marea Britanie intenționează să primească primele sisteme DragonFire până în 2027, dar depune eforturi pentru a trimite prototipuri Ucrainei mai devreme, chiar dacă acestea nu sunt 100% pregătite.
DragonFire este o armă britanică cu laser de putere 50+ kW. Dezvoltarea sa a fost lansată în 2018, condusă de companii britanice de top precum MBDA UK, Leonardo UK și QinetiQ Group.
Sistemul a fost conceput pentru a distruge dronele, dar acum, comandamentul militar britanic îl vede ca pe un instrument suficient de puternic pentru a intercepta muniția de artilerie, rachetele de croazieră și chiar rachetele balistice.
O schimbare strategică la capitolul apărare aeriană
Implementarea armei cu laser face parte din strategia mai amplă a Ucrainei de consolidare a capacităților sale de apărare aeriană, în special în ceea ce privește contracararea amenințărilor cu drone. Aceasta reflectă, de asemenea, angajamentul Kievului de a dezvolta tehnologii militare de ultimă generație pentru a rămâne competitiv în războaiele moderne.
Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe sisteme aeriene sofisticate fără pilot, inclusiv pe dronele Shahed furnizate de Iran, pentru a ținti pozițiile militare și infrastructura critică din Ucraina.
Cu toate acestea, expertul în apărare James Black, director adjunct la RAND Europe, a explicat că utilizarea armei laser ar putea fi în prezent „limitată și în mare parte experimentală”. Acesta a subliniat obstacolele tehnice, logistice și operaționale cu care s-ar putea confrunta Ucraina în încercarea de a intensifica implementarea unor astfel de sisteme.
Black a subliniat, de asemenea, alte provocări-cheie, inclusiv integrarea sistemului laser cu alte mijloace de apărare aeriană, asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie și funcționarea în condiții meteorologice nefavorabile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News