Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze

Guvernul danez a promis să transfere un alt lot de avioane de luptă F-16 Ucrainei în cursul acestui an, a relatat postul de radio danez DR pe 15 septembrie, citându-l pe ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen. „Danemarca va livra suplimentar avioane F-16 în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat Poulsen într-un comentariu pentru agenția de presă Ritzau după vizita sa la Kiev.

Din cauza constrângerilor privind securitatea informaţiilor, ministrul nu a indicat numărul de avioane care urmează să fie transferate și nici calendarul exact, ci a subliniat doar datele de livrare.

„Danemarca va livra avioane de luptă F-16 suplimentare în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat ministrul.

Având în vedere disponibilitatea aliaților Ucrainei pentru transferul avioanelor de luptă, se poate concluziona că piloții și tehnicienii ucraineni instruiți ar trebui să ajungă la Kiev împreună cu noile aeronave.

Danemarca a oferit primul lot de aeronave în luna august a acestui an. În total, guvernul danez s-a angajat să trimită 19 avioane de vânătoare din stocul forțelor sale aeriene.

Între timp, Țările de Jos au început deja să transfere piese de schimb și echipamente pentru întreținerea și repararea avioanelor F-16 ucrainene. Acest lucru a fost anunțat pe 6 septembrie de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans.

„F-16 au nevoie de sprijin și piese de schimb pentru întreținere. Fără acest lucru, ele nu pot zbura. Țările de Jos donează echipamente în valoare de 80 de milioane de euro. În plus față de un număr mare de piese de schimb, acestea includ generatoare, vehicule mici etc”, a declarat el.

Primele dintre cele 24 de avioane de luptă olandeze promise urmează să ajungă în Ucraina până la sfârșitul anului 2024.

Ucraina a primit primele sale avioane fabricate în SUA la sfârșitul lunii iulie, la un an după ce Danemarca, Olanda și alți parteneri străini au lansat ''coaliția de avioane de luptă'' pentru Kiev.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a confirmat la 31 august că acest lot de avioane F-16 a inclus aeronave din Danemarca, în timp ce rapoartele anterioare sugerau că primul lot a fost format din avioane olandeze.

Copenhaga s-a angajat să livreze în total 19 aeronave Ucrainei, dar nu a dezvăluit câte au fost deja furnizate. Poulsen nu a precizat nici mărimea celui de-al doilea lot „de dragul securității operaționale”.

Kievul a desfășurat deja avioane F-16 pentru contracararea atacurilor aeriene în masă ale Rusiei. Un avion s-a prăbușit în timpul unei astfel de misiuni, marcând prima pierdere a unui F-16 de către Ucraina.

De asemenea, Țările de Jos au promis Ucrainei 24 de F-16, Norvegia șase și Belgia 30. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara să are nevoie de cel puțin 128 de F-16 pentru a contracara cu succes forţa aeriană rusă.

Între timp, Ucraina continuă să instruiască noi piloți în străinătate, pregătindu-se pentru desfășurarea ulterioară a noilor escadrile.

În special, în această lună, un grup de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene au început să se antreneze pe F-16 în România.

În același timp, Ucraina caută piloți străini în retragere din țările NATO care să piloteze avioanele F-16 transferate până când specialiștii ucraineni își finalizează pregătirea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel