Generalul a precizat că instruirea grupului de piloți și a personalului de la sol nu a fost ușoară. "Nu doar piloții au nevoie de instruire; tehnicienii și personalul care se ocupă de întreținere au nevoie, de asemenea, de o pregătire serioasă. Oferim o formare completă în materie de pregătire de sprijin, astfel încât aceștia să poată întreține eficient aeronavele. Așadar, totul trebuie să se armonizeze", a declarat generalul citat de The Guardian.
Anterior, ministrul olandez al Apărării, Keesa Ollongren, și alți oficiali din Europa și Statele Unite au declarat, de asemenea, că primele avioane de luptă promise Kievului de Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia vor ajunge în această vară.
Ea a subliniat că înțelege frustrarea Kievului în legătură cu întârzierea programului, dar "avioanele F-16 sunt într-adevăr mult mai sofisticate decât sistemele pe care forțele aeriene ucrainene le-au folosit până acum... Nu poți sări doar prin câteva etape, trebuie să faci fiecare etapă a procesului, dar vrem, de asemenea, să le livrăm cât mai repede posibil".
Comandanții Forțelor Aeriene Ucrainene se abțin să precizeze data aproximativă la care vor ajunge în Ucraina aeronavele de luptă occidentale. Generalul de brigadă Serhiy Holubtsov, șeful aviației din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat: "Să lăsăm această informație intrigantă pentru ruși, cred că ei ar trebui să fie primii care să simtă că Ucraina are F-16".
Decizia politică privind transferul acestor avioane de vânătoare către Ucraina, precum și începutul și sfârșitul pregătirii piloților ucraineni pe F-16 în Europa și Statele Unite, a fost întârziată semnificativ. Recent, Politico a relatat că aliații au acum un număr limitat de locuri în centrele de pregătire pentru piloții ucraineni.
Potrivit presei, Kievul spune că are 30 de piloți care pot începe imediat pregătirea în Statele Unite, dar centrul de pregătire din Arizona poate accepta doar 12 ucraineni, iar Danemarca suspendă pregătirea pe aceste avioane de vânătoare. Piloții ucraineni cu experiență sunt instruiți în aceste două țări. În același timp, centrul de pregătire din România, unde piloții sunt instruiți de la zero, nu este încă pregătit.
Răspunzând la o întrebare referitoare la această situație, președintele Statului Major Întrunit al Armatei SUA, generalul Charles Brown, a subliniat, în timpul unei conferințe de presă după o reuniune a ''Grupului de contact de la Ramstein'' privind asistența în domeniul apărării pentru Ucraina, că Statele Unite vor să se asigure că Ucraina primește F-16 în această vară. "Există oportunități de antrenament, atât în Statele Unite, cât și cu unii dintre partenerii noștri din această coaliție. Și vom continua să lucrăm cu ei", a declarat Brown.
În total, așa-numita coaliție aviatică a țărilor europene, care trec la F-35, a promis Kievului aproximativ 80 de F-16. Cu toate acestea, într-un interviu pentru Radio Liberty, Serhiy Holubtsov a explicat că nu toate avioanele predate Forțelor Aeriene ucrainene vor ajunge imediat în Ucraina, iar unele dintre avioanele de luptă "vor rămâne în centrele unde sunt instruiți piloții și personalul nostru din domeniul aviației, acestea vor fi avioane ucrainene".
De asemenea, acesta a adăugat: "Există un anumit număr de avioane care vor fi depozitate în baze aeriene sigure din afara Ucrainei, astfel încât să nu fie vizate, și acestea vor fi rezerva noastră pentru înlocuirea avioanelor defecte în timpul întreținerii de rutină."
Acesta este motivul pentru care oficialii belgieni au dat ca termen provizoriu anul 2028 pentru finalizarea livrării tuturor aeronavelor promise. "Dacă vor fi mai mulți piloți, vor fi mai multe avioane în Ucraina", a explicat Holubtsov, adăugând că numărul de avioane de luptă care vor intra în Ucraina este calculat în prezent în funcție de numărul de piloți instruiți, tehnicieni și aerodromuri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News