Ministrul german al Apărării Christine Lambrecht (SPD) și omologul său olandez Kasja Ollongren au declarat marți la summitul NATO de la Madrid ca Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000.
Aceasta înseamnă că Ucraina va avea acum în total de 18 obuziere PzH 200 - un număr suficient de mare pentru un batalion complet de artilerie. Până acum, Germania a livrat Ucrainei șapte obuziere autopropulsate PzH 2000, iar Țările de Jos cinci.
Ministrul german al Apărării Christine Lambrecht anunțase deja în Bundestag că, după livrarea celor douăsprezece obuziere autopropulsate germano-olandeze, vor urma alte sisteme de arme.
Lambrecht a făcut referire la lansatorul de rachete multiple Mars II (M270)- Germania și Marea Britanie doreau fiecare să furnizeze fiecare către trei sisteme, iar SUA patru.
Panzerhaubitze 2000 este cea mai modernă piesă de artilerie a Bundeswehr (armata germană), deoarece poate lovi ținte la 40 de kilometri distanță. Bundeswehr are în prezent astfel de arme staționate în Lituania pentru a proteja flancul estic al NATO. Bundeswehr a antrenat recent soldați ucraineni la școala de artilerie din Idar-Oberstein din Renania.
La aproape patru luni de la începutul războiului, primele arme grele din Germania au ajuns săptămâna trecută în Ucraina sub forma acestor piese de artilerie. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Resnikov, i-a mulțumit lui Lambrecht pentru transferul acestor obuziere.
PzH 2000 este considerat unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie autopropulsate din lume, în primul rând pentru că deține recordul între obuzierele de 155 mm privind raza de tragere în funcție de muniția folosită (până la 36 km cu muniție convențională și până la 47 km cu proiectile cu propulsie suplimentară).
Acesteia i se adaugă o cadență de tragere de 10-12 focuri pe minut, datorată unui sistem performant de alimentare și încărcare automată cu proiectile, precum și o acuratețe ridicată a loviturilor asigurată de un sistem digital de control cu radar Doppler.
Acest din urmă sistem permite executarea unei salve eșalonate în plan vertical, astfel încât, proiectilele, deși sunt lansate în momente diferite, lovesc ținta în același timp (vezi video sec. 0,47) multiplicând astfel efectul distructiv.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News