Ucraina va primi în curând avioane F-16. Analiștii fac apel la răbdare înainte ca aceste avioane de vânătoare să facă vreo diferență pe câmpul de luptă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Ucraina urmează să primească în câteva săptămâni avioane F-16 din partea aliaților, relatează The Washington Post. De asemenea, The New York Times îl citează pe Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene: "Astăzi putem spune clar că Ucraina a intrat în clubul țărilor care au F-16". Cu toate acestea, Forțele Armate Ucrainene nu au oferit detalii cu privire la stadiul livrării aeronavelor.

Presa americană sugerează că impactul imediat al aeronavelor pe câmpul de luptă va fi limitat. New York Times subliniază numărul mic de aeronave și lipsa piloților instruiți. Astfel, potrivit oficialilor americani și ucraineni citați de ziar, 20 de piloți vor fi instruiți în acest an.

Cu doi piloți per aeronavă, Ucraina va putea folosi 10 aeronave în același timp pentru misiuni de luptă, se arată în articol. Washington Post sugerează că Ucraina nu va primi mai mult de 20 de aeronave în acest an și doar șase piloți vor fi instruiți până la sfârșitul verii.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina are nevoie de mai mult de 100 de avioane F-16.

Ucraina speră să folosească F-16 nu pentru a doborî avioane, ci pentru a închide mai mult cerul ucrainean pentru avioanele rusești, în coordonare cu sistemele de apărare antiaeriană Patriot, pentru a doborî drone și rachete inamice și pentru a consolida protecția orașelor și a infrastructurii critice, relatează NYT și Washington Post.

 

Cel mai mare impact al sosirii avioanelor F-16 în Ucraina va fi de natură psihologică

 

Într-un interviu cu The Guardian publicat la 24 iulie, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Sîrskîi, a declarat că avioanele de luptă vor opera la 40 km de linia frontului, altfel vor fi doborâte. Acest lucru limitează posibilitatea ca avioanele ucrainene să fie folosite pentru a doborî avioane rusești, susțin analiștii.

New York Times îl citează pe Hunter Stroll, analistul la RAND Corporation și pe generalul-locotenent american (în retragere) David Deptula, care consideră că Rusia a avut suficient timp pentru a consolida linia de apărare. "Avioanele F-16 și piloții se vor confrunta cu o rezistență dură din partea apărării aeriene ruse atât la sol, cât și în aer", spune Stroll.

Becca Wasser de la Defense at Center for a New American Security (CNAS) consideră că cel mai mare impact al sosirii avioanelor F-16 în Ucraina va fi psihologic, scrie The Washington Post, subliniind că situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat de când Ucraina a început să le ceară avioanele aliaților săi.

Fostul pilot F-16 Michelle Curran a declarat într-un comentariu pentru ziar că aceste aeronave sunt mult mai complexe decât avioanele sovietice pe care ucrainenii sunt obișnuiți să le piloteze. "Sunt dificil de întreținut și de pilotat. Este interesant, dar trebuie să ai răbdare înainte să vezi rezultatele".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel