În Ucraina, aceste bombe au fost integrate pe avioanele de luptă sovietice MiG-29. Ele sunt, de asemenea, integrate şi pe avioanele de luptă F-16.
Avion de luptă de tip MiG-29 al Ucrainei, surprins cu o bombă ghidată franceză AASM cunoscută și ca Hammer, integrată. Sursă foto: Rețele de socializare via. Opex360.
În timpul confruntărilor de pe frontul din Ucraina, bomba este lansată la altitudini relativ mici, după care avionul începe să coboare pentru a evita să fie detectat de radarul inamic și pentru a reduce riscul de a fi doborât.
Bombele sunt utilizate cu un sistem de înaltă precizie echipat cu GPS și un sistem inerțial.
Această combinație permite lansarea bombei la coordonate pre-înregistrate și asigură autonomia bombei pe parcursul întregului zbor. În plus, bomba este unică prin faptul că utilizează un motor de rachetă, ceea ce crește semnificativ distanța la care poate lovi țintele.
Dezvoltarea bombei AASM a început la sfârșitul anilor 1990, prima comandă fiind făcută de DGA (Direction Générale de l'Armement) în 2000. Dezvoltarea a fost amânată cu doi ani, dar în cele din urmă a fost declarată operaţională și a început să fie livrata în 2007. AASM și-a făcut debutul în luptă în 2008, în timpul războiului din Afganistan, unde a fost utilizat de un avion de vânătoare Rafale pentru a sprijini trupele aflate la sol.
Arma franceză AASM (Armement Air-Sol Modulaire), cunoscută și sub numele de HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range), este o bombă de aviaţia sofisticată dezvoltată de Safran Electronics & Defense.
Franța a livrat Ucrainei câteva sute de bombe ghidate AASM ca parte a asistenței militare, care include atât rachete SCALP-EG, cât și bombe AASM. Sistemul AASM se remarcă prin precizie și versatilitate, permițându-i să susțină o gamă largă de tipuri de misiuni și de dimensiuni ale bombelor, inclusiv versiuni de 125, 250, 500 și 1 000 kg.
Designul AASM integrează un kit de ghidare și un sistem de propulsie, făcându-l capabil să atace ținte cu mare precizie pe distanțe lungi. Sistemul de ghidare combină GPS, navigația inerțială și, în unele versiuni, ghidarea cu laser sau infraroșu, pentru a obține o precizie remarcabilă. Încorporarea unui propulsor de rachetă și a unor aripioare mărite în kitul de extindere a razei de acțiune permite muniției să lovească ținte de la o distanță considerabilă, sporind și mai mult flexibilitatea să operațională.
Costul programului AASM, inclusiv dezvoltarea și livrarea a 2 348 de kituri, este estimat la 846 de milioane de euro, cu un cost per armă de aproximativ 300 000 de dolari. Acest cost este semnificativ mai mare decât kiturile americane JDAM, în principal din cauza volumelor de producție mai mici.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News