Administrația Biden elaborează o nouă strategie care va pune accent mai puțin pe recâștigarea teritoriilor pierdute de Ucraina și se va concentra mai mult pe a o ajuta să evite înaintarea trupelor ruse în timp ce efortul se îndreaptă către obiectivul strategic, pe termen lung, de a-și consolida capacitatea de luptă și economia.
Planul reprezintă o schimbare radicală față de abordarea de anul trecut, când armatele americane și aliate s-au grăbit să asigure echipamente sofisticate și instruire trupelor Kievului în speranța că ar putea respinge rapid forțele ruse, și pare să menit să determine Ucraina să accepte înghețarea frontului până când va fi suficient de puternică să conducă o contraofensivă de succes.
Pe fondul planificării, Washington pare să pregătească și argumentul că, chiar dacă Ucraina nu își va recâștiga tot teritoriul în termen scurt, are nevoie de asistență continuă semnificativă pentru a se putea apăra și a deveni parte integrantă a Occidentului.
„Putem vedea care poate și ar trebui să fie viitorul Ucrainei, indiferent de locul exact în care sunt trasate liniile”, a spus Blinken la începutul acestei luni la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Și acesta este un viitor în care [Ucraina] se sprijină puternic pe propriile picioare din punct de vedere militar, economic, democratic.”
În timp ce Casa Albă încearcă să-i convingă pe parlamentarii americani să susțină financiar planul, un oficial înalt al administrației a subliniat că strategia nu înseamnă că ucrainenii doar își vor construi propriile tranșee defensive „și vor sta în spatele lor” tot anul, pentru că acolo „vor continua să aibă loc preluări de teritorii” fără importanță strategică și „lansări de rachete și drone” de ambele părți, precum și „atacuri rusești asupra infrastructurii civile”.
Speranța Occidentului pentru 2024 este că Ucraina va evita să piardă mai mult teritoriu decât o cincime din țara ocupată acum de Rusia. În plus, guvernele occidentale doresc ca Kievul să se concentreze asupra tacticilor cu care forțele sale au avut succes mai mare - lovituri la distanțe mai lungi, blocarea Flotei Ruse din Marea Neagră pentru securizarea tranzitului naval din porturile Ucrainei și erodarea forțelor ruse din Crimeea cu lovituri cu rachete și prin actele de sabotaj executate de forțele pentru operații speciale.
Planul în patru etape: luptă, construire, recuperare și reformă
Documentul, conform unor oficiali americani implicați în elaborarea sa, este întocmit având în vedere patru etape: lupta, construirea, recuperarea și reforma.
Ceea ce este necesar cu prioritate în faza de „luptă” este muniția de artilerie, unele înlocuiri de vehicule pierdute în contraofensivă, mult mai multe drone, sisteme diverse de război electronic și tehnologie antidronă – unde rușii au obținut un avantaj, precum și sisteme de apărare antiaeriană pentru a acoperi mai multe orașe, a declarat Eric Ciaramella, fost analist de informații CIA, care s-a consultat cu oficialii administrației.
Faza de „construire” a strategiei se concentrează pe angajamente pentru viitoarea forță de securitate a Ucrainei pe uscat, pe mare și în aer, astfel încât ucrainenii „să poată vedea ce primesc de la comunitatea globală pe o perioadă de 10 ani și să iasă din 2024 cu o foaie de parcurs către o armată extrem de descurajatoare”, a declarat un alt oficial al administrației.
În același timp, o parte din sumele solicitate Congresului sunt direcționate spre dezvoltarea bazei industriale a Ucrainei pentru producția de arme care, împreună cu creșterile din SUA și statele aliate, să poată „cel puțin să țină pasul cu producția rusă”.
Planul include, de asemenea, apărare antiaeriană suplimentară pentru a crea „cupole” de protecție în jurul orașelor ucrainene “dincolo de Kiev și Odesa” și pentru a permite redresarea părților cheie ale economiei și exporturilor ucrainene, inclusiv industria oțelului și agricultura.
Factorii politici americani spun că se așteaptă ca războiul să se încheie în cele din urmă prin negocieri, dar, de asemenea, nu cred că Putin va accepta discuțiil în acest an, în parte pentru că își păstrează speranța că Donald Trump va recâștiga președinția în noiembrie și va retrage sprijinul Kievului.
Există și opinii contrare la nivel înalt
În totală opoziție cu noua abordare a Casei Albe, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, consideră că acesta nu este momentul potrivit pentru a se renunța la sprijinirea Ucrainei cu ceea ce are nevoie pentru a-i înfrunta pe ruși cât mai rapid și hotărât posibil pe câmpul de luptă în acest an.
„Orice strategie folosiți, aveți nevoie de toate armele la care vă puteți gândi. Nu poți câștiga un război urmărind o abordare progresivă pas cu pas. Trebuie să-ți surprinzi și să-ți copleșești adversarul”, a declarat fostul oficial al NATO în timpul unei vizite de săptămâna trecută pentru a-i determina pe parlamentarii republicani să aprobe finanțarea Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News