Ucraina va cumpăra armament din Marea Britanie

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Viitorul ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, a declarat ieri, într-un interviu pentru publicația Evropeiska Pravda (Adevărul European), că țara sa va primi în viitorul apropiat o asistență militară reală, din partea Marii Britanii. Aceasta va include „un contract important pentru arme letale – nu doar achiziție, ci și localizarea producției în Ucraina”.

Potrivit diplomatului de la Kiev, în cursul vizitei pe care președintele Volodimir Zelenski o va efectua în Regat, între cele două state va fi semnat un nou acord de cooperare, care îl va înlocui pe cel vechi în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, și care va oferi Ucrainei noi oportunități economice.

În 2018, pe timpul unei vizite în Regatul Unit, viceprim-ministrul de atunci pentru integrare europeană a Ucrainei, Ivanna Klipush-Tsintsadze, a avansat ideea producției comune de arme și echipamente militare în Ucraina, cu participarea companiilor britanice.

În martie, The Guardian informa că guvernul britanic a decis să creeze un nou fond, în valoare de un miliard de lire sterline, pentru a împrumuta țările străine ca să poată cumpăra bunuri și servicii de apărare și securitate din Regatul Unit.

Potrivit lui Vadim Pristaiko, o cooperare bilaterală mai strânsă cu Marea Britanie va deschide oportunități pentru apropierea Ucrainei de organizațiile la care Regatul Unit este membru, cum ar fi Alianța Five Eyes (O alianță de informații care, include Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA).

Comentariul autorului: În ultima perioadă de timp, nivelul de implicare al Marii Britanii în Europa de sud-est a crescut destul de mult pe dimensiunea de securitate. Implicarea crescută este coordonată cu SUA și compensează participarea redusă a statelor europene occidentale membre ale UE, care au anumite rezerve privind escaladarea militară a tensiunilor cu Rusia.

Situația precară de securitate din zona Mării Negre se încadrează în trendul internațional de deteriorare a relațiilor dintre state. Această situație generează nevoi mai mari de securitate și implicit o cerere sporită de armamente, care nu poate fi satisfăcută decât de țările foarte dezvoltate în acest domeniu.

Modul în care este folosit acest armament suplimentar va face diferența între un stat care va acumula datorii, pe care nu le va putea plăti, și un alt stat capabil să genereze siguranța necesară, astfel încât cetățenii săi și potențialii investitori să dezvolte activități economice profitabile, din care să fie plătite datoriile externe.

Din această perspectivă, cel puțin două state foarte puternice – SUA și Regatul Unit vor să se asigure că Ucraina va deveni sigură pentru a investi în economia ei. Dacă se ține cont și de noul parteneriat turco-ucrainean pe industria de apărare și de avântul tot mai mare al Chinei de a fi prezentă în Ucraina, rezultă că fereastra de timp pentru opțiunea militară a Moscovei împotriva Kievului scade vizibil.

Reacția Rusiei față de preconizatul import de arme letale din Marea Britanie nu va întârzia să apară, manifestându-se prin trimiterea unor noi transporturi de tehnică militară în Donbasul ocupat și în Crimeea. Cu toate acestea, din punct de vedere economic, Moscova mai degrabă va înregistra pierderi din această evoluție, pe care va încerca să le compenseze tot din comerțul cu armament și tehnică militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel