Ucraina trebuie să străpungă 100 km de fortificații ruse ca să ajungă la Marea Azov. Ruperea coridorului Donbas-Crimeea - o misiune dificilă

Frontul ucrainean. Foto: The Sunday Guardian
Frontul ucrainean. Foto: The Sunday Guardian

Ucraina a lansat contraofensiva, dar se află în faza de tatonare și de identificare a direcțiilor principale. Din păcate ucrainenii au înregistrat pierderi mari încă din prima etapă a operațiunii, liniile ruse fiind foarte fortificate.

După ce Federația Rusă a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka în sud în Herson, inundațiile au creat o barieră naturală imposibil de trecut de blindatele ucrainene. În acest context există alte direcții pe care contraofensiva ucraineană le tatonează.

Marea provocare față de contraofensiva din toamna anului trecut când ucrainenii au eliberat în câteva zile în Harkov tot ce ocupantul a cucerit în câteva luni, e că de această dată rușii au fortificat linia frontului și și-au consolidat pozițiile. 

Toată lumea se uită către direcția Melitopol în sud și Mariupol, care însă vor fi foarte dificil de realizat. Primele fortificații sunt pe o distanță de 30 de kilometri, iar ucrainenii mai au de rupt ulterior și de trecut de 80 de kilometri pentru a ajunge la Marea Azov.

Aceasta ar fi una din direcțiile ideale în care contraofensiva ucraineană s-ar putea dezvolta. Obiectivul nu ar fi doar eliberarea teritoriului, dar și ruperea legăturii terestre între Donbasul ocupat încă dinainte de invazie și Crimeea.

Realizarea acestui culoar terestru între Donbas și Crimeea e de altfel singurul obiectiv strategic pe care Rusia l-a atins în cele 14 luni de război total împotriva Ucrainei.

 

Coridorul care leagă Donbasul de Crimeea e critic pentru ocupantul rus, dar misiunea Ucrainei va fi teribil de dificilă

 

1. Frontul uc... (front-ucraina_31383800.png)

Frontul ucrainean. Foto: The Sunday Guardian

Profesorul Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale, din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, în cadrul podcastului săptămânal Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a subliniat și el importanța acestei direcții.

„Vorbim de un coridor logistic care aproviziona trupele ruse în această ambiție primordială a Moscovei de a atinge două obiective mai ample: Ocuparea litoralului ucrainean și asigurarea statu quo-ul naval în nordul Mării Negre. Într-o oarecare măsură acest coridor e critic pentru ambele părți. Pentru Rusia pentru a-și atinge dezideratele doctrinei Novorossiya.  

În Zaporojie ucrainenii ar putea încerca să rupă acest pod terestru între Rusia continentală și peninsula Crimeea și să întrerupă linia de aprovizionare. Rusia face practic impracticabil malul sudic al Niprului păstrându-și avantajul operațional în Sevastopol. De pe mare Rusia va continua să lovească Ucraina cu rachete, în mare parte infrastructura energetică și civilii în sine fiind o amenințare și pentru Republica Moldova. Acest coridor este foarte important”, a explicat profesorul Silviu Nate.

Urmăriți integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic „Se întâmplă ceva în Ucraina. S-a lansat contraofensiva?” în care profesorul Silviu Nate analizează importanța Crimeei și actuala situație din Ucraina

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel