Ucraina nu risipește nimic și transformă tancurile T-62 capturate de la ruși. Rezultatul: Transportoare blindate și vehicule de geniu

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: kimo dial
Sursa foto: kimo dial

Încă de la începutul războiului de apărare dus împotriva invaziei ruse, presați de superioritatea adversarului, ucrainenii au fost nevoiți să dea dovadă flexibilitate și ingeniozitate în aplicarea tacticilor de luptă și în exploatarea eficientă a sistemelor și echipamentelor de luptă. 

De regulă, tehnica de luptă capturată de la agresorul rus este întoarsă pe front, împotriva acestuia. Vehiculele sunt curățate de urmele sângeroase ale luptelor, sunt revopsite peste “Z”-urile rusești, schimbate stațiile radio cu cele ucrainene și trimise înapoi în luptă.

Există însă limitări majore când vine vorba de tancurile mai vechi, în special T-62, de 60 de ani, modele din care forțele ucrainene au capturat până în prezent nu mai puțin de 45 de piese de la forțele ruse în retragere.

Nu se pune problema că trupele ucrainene ar refuza un tanc doar pentru că acesta ar fi vechi. Kievul  a primit cu bucurie 28 de M-55S din Slovenia, care sunt de fapt T-55 din anii 1950, dar profund modernizate.

 

Transformarea T-62

 

Dacă tancurile din Slovenia M-55S au un tun modern care folosește muniție standard NATO de 105 milimetri, în cazul T-62 lucrurile sunt diferite: T-62 are un tun vechi de 115 milimetri care trage cu un tip de muniție care se găsește cu greu în afara Rusiei.

Așa că ucrainenii au început să modifice tancurile T-62 capturate și le-au transformat în vehicule de geniu, vehicule de luptă și vehicule de transport pentru personal (APC). Principala operațiune constă în scoaterea efectivă a turelelor vechilor tancuri și a tunurilor principale de pe acestea.

Cel mai recent, un T-62 a fost reconvertit de inginerii ucraineni într-un transportor blindat intrat deja în dotarea renumitei Brigăzi Azov, unitatea de gardă națională care a luptat eroic pentru apărarea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol (controlat în prezent de ruși).

Sursele deschise informează că o astfel de conversiile costă aproximativ 40.000 de dolari. O mare parte din sumele pentru aceste activități vin din afara guvernului. Fundația de caritate Serghei Pritula din Kiev, care a finanțat conversiile anterioare ale T-62, susține acum și cheltuielile pentru un APC derivat din T-62.

Practic, prin scoaterea turelei de opt tone a unui T-62 și a tunului 2A20 rămâne o carenă de 33 de tone cu un motor diesel de 580 de cai putere. Spațiu gol în care a fost angrenajul turelei permite unei grupe de infanteriști să stea pe banchete sau în picioare. Adăugarea la ceea ce a rămas a unor suporturi pentru mitraliere în zona superioară conduce practic la obținerea rapidă a unui APC.

Armura de oțel de 100 de milimetri a lui T-62 nu mai corespunde standardelor tancurilor moderne, dar este totuși de trei ori mai solidă decât cea a APC-urilor mai vechi M-113 din Ucraina.

Evident noul “APC-62” nu este la fel de puternic înarmat precum este, de exemplu, vehiculul de luptă obținut similar “BMPT-62”, finanțat, de asemenea, de Fundația Serghei Pritula și intrat în dotarea Brigăzii 128 Vânători de Munte a armatei ucrainene.

Rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare, astfel că, pe lângă vehiculele bazate pe T-62, ucraineni au trecut inclusiv la realizarea diverselor vehicule de geniu și APC-uri bazate pe corpul tancului, ceva mai nou, T-64 (cu tunul principal de 125 mm).

 

Ideea conversiei T-62 vine din Algeria

 

Pentru corectitudinea informării, trebuie să precizăm că primele idei de transformare a T-62 în vehicule de luptă ale infanteriei au apărut de fapt în Algeria, în urmă cu cel puțin doi ani.

În cursul anului 2021, sursele locale algeriene informau că peste 200 de T-62 vor fi reconvertite și echipate cu tun 2A42 de 30 mm, lansator automat de grenade AG-30 de 30 mm, mitralieră de 7,62 mm și sistem de rachete ghidate antitanc „Kornet”

“O astfel de conversie a tancului mediu într-un nou vehicul blindat, care ar trebui să fie numit BMPT-62, va crește semnificativ capacitățile Forțelor Terestre Algeriene în cazul unui posibil conflict militar cu Maroc”, declarau oficialii algerieni în septembrie 2021, în timp ce sursele deschise precizau că vechiul compartiment de luptă a fost folosit pentru modernizarea a câteva sute de vehicule de luptă ale infanteriei de tipul BMP-1 și BMP-2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel