Ucraina ține în șah Rusia în Marea Neagră iar ultima navă de război rusă a părăsit Crimeea. Comandantul Marinei: Să ținem minte această zi!

Darius Muresan |
Data publicării:
Nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Marina militară ucraineană a anunțat luni că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, cel mai probabil fiind relocată într-o altă bază navală rusă pentru a fi protejată de atacurile ucrainene, relatează  Reuters. E vorba de navele din clasa 1135 Krivak.

Deși Ucraina nu dispune de nave puternice de război, a compensat acest neajuns prin utilizarea intensivă a dronelor maritime și a rachetelor, pe care le-a folosit pentru a ataca navele rusești din flota Mării Negre și infrastructura acestei flote, a cărei bază principală este la Sevastopol.

Vice-amiralul Oleksii Neijpapa, comandantul forțelor navale ucrainene, a afirmat că Rusia a fost obligată să-și retragă aproape toate navele de război din Crimeea pentru a evita pierderi suplimentare, după ce 27 de nave ale flotei rusești de la Marea Neagră au fost distruse sau avariate în atacurile ucrainene cu drone și rachete.

"Ultima navă de patrulare din Flota Federației Ruse la Marea Neagră părăsește Crimeea noastră chiar acum. Să ținem minte această zi!", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk, specificând că nava este din clasa "Project 1135".

 

Ucraina reușește să țină în șaf flota rusă în Marea Neagră, deși pe frontul terestru situația e dificilă

 

Eșecurile Moscovei în Marea Neagră survin în contextul în care trupele terestre ucrainene se află în defensivă, în special pe frontul de est al Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că flota militară a Rusiei a fost întărită în ultimii ani și că o modernizare majoră este în desfășurare, inclusiv măsuri pentru "creșterea stabilității în luptă a flotei" și consolidarea acesteia.

În același timp, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o "confruntare directă" din cauza intensificării zborurilor dronelor de recunoaștere deasupra Mării Negre.

Conform Moscovei, aceste drone, alături de sateliții de recunoaștere și avioanele AWACS ale SUA, furnizează Ucrainei informații despre țintele rusești, permițând astfel armatei ucrainene să le lovească. Unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate și dirijate spre țintă de specialiști americani.

Luna trecută, fragmente dintr-o astfel de rachetă, doborâtă de antiaeriana rusă, au provocat victime civile pe o plajă din Sevastopol, în Crimeea ocupată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel