Sukhoi Su-34, cunoscut sub numele de Fullback în rapoartele NATO, servește drept principalul avion de luptă-bombardament de front al Rusiei, conceput în principal pentru executarea de lovituri de precizie asupra țintelor terestre cu bombe ghidate sau rachete ghidate cu rază lungă de acțiune.
Echipat cu sisteme radar avansate, Su-34 este capabil să desfășoare rachete aer-aer rusești moderne și bombe ghidate.
Cu această ultimă lovitură, vorbim deja de al optulea avion modern doborât în ultimele două săptămâni.
Pe 17 februarie, Forțele Armate au distrus două Su-34 și un Su-35 , iar a doua zi un alt avion de luptă Su-34 .Pe 19 februarie, ucrainenii au doborât Su-34 și Su-35S în direcția est. Potrivit lui Oleshchuk, pilotul Su-35 rusesc a murit pe mare. Al doilea avion a căzut la nord de Mariupolul ocupat.
Fiecare aeronavă vine cu un preț ridicat de aproximativ 36 de milioane de dolari, Su-34 fiind unul dintre cele mai scumpe avioane ale armatei ruse.
Potrivit Statului Major General al Ucrainei, în perioada 24 februarie 2022 - 21 februarie 2024, forțele ucrainene au distrus 338 de aeronave și 325 de elicoptere aparținând forțelor rusești.
Recent, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi a spus, cu ocazia comemorării a doi ani de la declanșarea invaziei rusești, că armata ucraineană va răspunde ”asimetric” și în aer, iar aviația rusă va fi vânată prin metode atipice de forțele ucrainene.
Declarația lui Sirski a venit la doar o zi după ce aviația rusă a pierdut încă un A-50 (AWACS rusesc) – doborât la 170 km de front deasupra teritoriului regiunii Krasnodar, o distanță imposibilă chiar și pentru caracteristicile oficiale ale sistemului Patriot.
,,Cred că în viitorul apropiat vom da un răspuns asimetric ocupantului rus și în aer. Vor fi și mai multe avioane rusești care vor arde. Conducerea statului face tot posibilul pentru asta”, a precizat Sîrskî.
Seria neagră recentă, în care a intrat Aviația rusă, a început pe 22 decembrie 2023, când trei avioane de luptă Su-34 au fost distruse, simultan, în zona ocupată a regiunii Herson, de apărarea antiaeriană ucraineană.
Acțiunea curajoasă a militarilor ucraineni de a aduce un sistem antiaerian cu rază medie în apropierea frontului a fost privită inițial ca o operație singulară și riscantă, dar se pare că unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să pună la punct un scenariu care amenință avioanele rusești chiar în zona lor considerată sigură.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News