Ucraina solicită Statelor Unite să-i ofere noi tipuri arme: Pe listă sunt sistemele THAAD şi avioanele de transport C-17 Globemaster

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cea mai recentă cerere de armament a Ucrainei include sisteme de apărare antiaeriană americane, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone și elicoptere Apache și Blackhawk, potrivit unor documente consultate de jurnaliștii de la Reuters pe 6 decembrie.

Ministerul ucrainean al Apărării ar fi prezentat o "listă de armament pentru a satisface nevoile forțelor armate ale Ucrainei" în timpul unei sesiuni cu ușile închise a ''Conferinței SUA-Ucraina'' privind baza industrială de apărare din cadrul Departamentului de Comerț din Washington, D.C.

Conferința privind baza industrială de apărare SUA-Ucraina a convocat peste 350 de reprezentanți ai industriei și guvernelor din SUA, Ucraina și Europa la Washington, DC, pentru a spori colaborarea și producția între companiile de apărare din SUA și Ucraina și pentru a crește producția globală de armament.

Ucraina a enumerat, de asemenea, unele arme pe care le deține deja în stoc, cum ar fi tancurile Abrams și artileria de 155 de mm, precum și unele tipuri de armament, cum ar fi F-16, drone și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care le-a solicitat în trecut.

Potrivit Reuters, lista a inclus și câteva articole surpriză, cum ar fi avioanele de transport C-17 Globemaster și elicopterele de atac Apache produse de Boeing și C-130 Super Hercules și elicopterul Black Hawk produse de Lockheed Martin.

Lista continuă cu cereri pentru avioane de luptă F-18 "Hornet", trei tipuri de drone fabricate de General Atomics, inclusiv MQ-9B Sky Guardian și sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed Martin.

Sistem de apărare antiaeriană THAAD. Sursă foto: Lockheed Martin.

Raportul vine în contextul în care republicanii din Senat blochează un proiect de lege de finanțare suplimentară care includea ajutoare pentru Ucraina, Israel și Taiwan, în cadrul unui vot desfășurat la 6 decembrie. Pachetul de finanțare include un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Finanțarea pentru Ucraina a devenit o sursă de controversă în rândul legislatorilor americani în ultimele luni. Înaintea votului, președintele Joe Biden a subliniat urgența adoptării proiectului de lege, întrucât ajutorul ar putea fi epuizat în următoarele săptămâni. Biden a încurajat ferm Congresul SUA să adopte legea înainte de vacanța de sărbători.

 

SUA, planuri de consolidare a cooperării în domeniul apărării cu Ucraina

 

Casa Albă a anunțat că are planuri de consolidare a "cooperării și coproducției" între bazele industriale de apărare din SUA și Ucraina, în urma primei zile de reuniuni a Conferinței SUA-Ucraina privind bazele industriale de apărare.

Potrivit declarației Casei Albe, Departamentul de Stat al SUA intenționează "să trimită un consilier la Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina pentru a sprijini și acceleră tranziția Ucrainei către o forță militară interoperabilă, a combate corupția și a atrage investiții străine în industrii critice".

În plus, noile planuri includ formarea unei ''grup interinstituțional'', precum și "coproducție și schimb de date tehnice". Echipa interinstituțională va fi formată din reprezentanți ai Departamentului Apărării și ai Comerțului, precum și ai Departamentului de Stat, care vor sprijini și coordona potențialele tranzacții și cerințele de export pentru industria de apărare din Ucraina.

Schimbul de date se va adresa mai ales nevoilor operaționale ale sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei, reparațiilor, întreținerii și producției de muniții critice, precum și "va facilita derularea mai rapidă a acordurilor privind viitoarele investiții".

De asemenea, Departamentul american al Apărării și companiile din industria de apărare vor furniza Ucrainei date tehnice relevante pentru a începe producția pe plan local a proiectelor FrankenSAM - utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană de concepţie sovietică ale Ucrainei prin integrarea cu rachete de fabricaţie occidentală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel