Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a făcut apel la țările semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, solicitând consultări urgente pentru a asigura respectarea deplină a obligațiilor asumate și pentru a pune capăt imediat agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit UNIAN și Ukrinform.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a ţinut să sublinieze că organizarea unor consultări urgente reprezintă „cheia pentru restabilirea încrederii în Memorandumul de la Budapesta și a măsurilor comunității internaționale de consolidare a regimului internațional de neproliferare a armelor nucleare”.
„Agresiunea Federației Ruse și încălcarea condițiilor refuzului Ucrainei la armele nucleare subminează regimul internațional de neproliferare și va determina viitorul relațiilor cu țările care ar putea alege să dezvolte acest tip de arme. La 27 noiembrie 2018, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, în conformitate cu paragraful 6 al Memorandumului, a făcut apel la semnatarii Memorandumului de la Budapesta de a organiza consultări urgente pentru a asigura respectarea deplină a angajamentelor și încetarea imediată a agresiunii ruse împotriva Ucrainei", se arată în declarație.
Ministerul a menționat în declaraţie că Ucraina consideră că Memorandumul de la Budapesta este "un instrument internațional important pentru asigurarea securității Ucrainei și cere ca Rusia să-și respecte pe deplin angajamentele".
,,În urmă cu 24 de ani, Ucraina a renunțat la armele nucleare în schimbul garanțiilor de securitate, care au fost asigurate de Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă în Memorandumul de la Budapesta. În special, aceste state s-au angajat să se abțină de la amenințarea cu forța sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei”, se mai precizează în declarație.
De asemenea, ministerul a reamintit că statele garant au făcut un angajament că niciunul dintre armele lor nu va fi folosit vreodată împotriva Ucrainei.
„Statele garante s-au angajat că armele lor nu vor fi folosite împotriva Ucrainei … Pe 25 noiembrie 2018, Federația Rusă a efectuat un alt act de agresiune armată împotriva Ucrainei prin atac armat asupra navelor marinei ucrainene din Marea Neagră și strâmtoarea Kerci”, a declarat Ministerul de Externe, adăugând că acest act este o continuare a agresiunii armate împotriva Ucrainei, declanșată de Federația Rusă la 20 februarie 2014.
Ce este Memorandumul de la Budapesta?
După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina independentă s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei luate împreună. La 5 decembrie 1994 în Ungaria, la Budapesta, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia au semnat un Memorandum privitor la dezarmarea nucleară a Ucrainei, precum şi garantarea securităţii independenței şi integrităţii sale teritoriale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News