Ucraina și Rusia par "la unison" în privința negocierilor de pace, susține Kremlinul, în timp ce Kievul rămâne sceptic

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Echipament care a aparținut unui militar rus / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Echipament care a aparținut unui militar rus / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

La 24 iulie, Kremlinul a declarat că recentele comentarii ale Kievului cu privire la posibile negocieri de pace "pot fi considerate ca fiind la unison cu poziția noastră", chiar dacă sunt necesare mai multe detalii, în timp ce Ucraina a precizat că rămâne sceptică cu privire la capacitatea Rusiei de a "acționa cu bună credință".

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, se află în China, unde subiectul privind modalitatea de a pune capăt războiului provocat de Rusia a fost în fruntea agendei.

,,Kuleba a reafirmat ... că (Kievul) este pregătit să angajeze partea rusă în procesul de negociere la un anumit stadiu, atunci când Rusia este pregătită să negocieze cu bună credință, dar a subliniat că în prezent nu se observă o astfel de disponibilitate din partea părții ruse", a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat de presă publicat la 24 iulie.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia "nu a refuzat niciodată negocierile", adăugând că declarația lui Kuleba a fost "în unison cu poziția noastră".

,,Dar detaliile pe care nu le cunoaștem încă sunt importante aici. Prin urmare, trebuie să așteptăm unele clarificări pe această temă."

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, drept condiție pentru negocierile de pace, Ucraina trebuie să se retragă complet din patru oblasturi parțial ocupate pe care Moscova le-a anexat ilegal în 2022. Kievul a respins această cerere.

La rândul său, Kremlinul a respins condiția-cheie a Ucrainei în formula de pace privind retragerea completă a forțelor ruse.

Călătoria lui Kuleba în China este prima de la izbucnirea războiului la scară largă. El și omologul său chinez Wang Yi s-au întâlnit anterior, în februarie, la Conferința de securitate de la München din Germania.

China s-a poziționat ca neutră în războiul Rusia-Ucraina, dar în același timp a aprofundat legăturile economice cu Moscova și a sprijinit-o pentru a face față sancțiunilor occidentale. China a devenit, de asemenea, principala sursă a Rusiei de produse cu dublă utilizare care alimentează industria de apărare rusă.

Kievul a făcut apel în repetate rânduri la China să își folosească influența asupra Moscovei pentru a contribui la încetarea războiului, însă aceste eforturi au fost în mare parte nereușite, deoarece țara din Asia de Est a refuzat summitul mondial pentru pace din iunie din Elveția.

Președintele Volodimir Zelenski a criticat China pentru că ar fi încercat să saboteze eforturile summitului, ceea ce a atras o mustrare din partea Beijingului.

China a propus propriul său plan de pace alternativ, care ar include o conferință recunoscută atât de Kiev, cât și de Moscova.

Ambasadorul Ucrainei la Singapore, Katerina Zelenko, a declarat în iunie că Kievul ar lua în considerare participarea dacă discuțiile se bazează pe principiile "Cartei ONU și ale dreptului internațional".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel