Ucraina și Rusia nu-și pot distruge complet reciproc rețeaua de energie electrică: Sistemul energetic este foarte bine protejat

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto: Centrala de la Kahovska / gur.gov.ua
Foto: Centrala de la Kahovska / gur.gov.ua

Ucraina și Rusia nu vor putea să își distrugă reciproc sistemele energetice în totalitate, parțial datorită anumitor măsuri de protecție din perioada sovietică, a declarat șeful serviciului de informații militare ale Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, pentru postul de televiziune TSN.

Rusia a desfășurat în primăvară o campanie masivă de atacuri aeriene împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, similară celei lansate în toamna și iarna anului 2022-23. Daunele au cauzat un deficit energetic grav și au generat pene de curent în întreaga țară.

,,Toate aceste noduri (ale sistemului energetic) sunt foarte bine protejate. Așa cum noi încercăm să le protejăm, măsuri similare sunt luate în Rusia", a declarat Budanov în interviu.

Țintind una dintre principalele surse de fonduri ale Rusiei pentru a-și finanța războiul, Ucraina a făcut un efort concertat pentru a viza industria petrolieră rusă prin atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune. Bloomberg a relatat în martie că atacurile au perturbat între 12-14% din capacitatea de rafinare a petrolului din Rusia.

Rusia, un producător de sisteme de apărare aeriană, își sporește prezența cu capacități "mult mai mari", potrivit șefului GUR.

Atacurile asupra sistemului energetic al Rusiei pot "face viața dificilă", dar este "aproape imposibil să-l distrugă", a adăugat Budanov.

Ucraina s-ar putea confrunta cu întreruperi minime de energie în următoarele trei luni dacă Rusia nu va efectua noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene, a declarat consilierul premierului ucrainean pe probleme energetice, Iurii Boiko, la televiziunea națională pe 30 iulie.

Din cauza caniculei de la jumătatea lunii iulie, consumul de energie din Ucraina a atins niveluri maxime, ceea ce a condus la deficite semnificative de energie în sistem și a cauzat pene de curent, care uneori au durat până la 20 de ore.

 

UE alocă aproape 110 milioane de dolari pentru refacerea și protejarea sistemului energetic al Ucrainei

 

Reprezentanții operatorului de stat al rețelei de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, și Banca de Dezvoltare KfW au semnat un acord în valoare de 100 de milioane de euro (aproape 110 milioane de dolari) pentru proiecte energetice, a anunțat Ukrenergo pe 19 iulie.

,,Comisia Europeană a autorizat KfW să aloce fonduri din programul bugetar special al UE, Facilitatea de investiții pentru Ucraina, către Ukrenergo și să asigure finanțarea și punerea în aplicare a unui număr de proiecte energetice prioritare", se arată în declarație.

Banca de dezvoltare KfW, deținută de statul german, va furniza fonduri pentru modernizarea substațiilor de înaltă tensiune din regiunile vestice ale Ucrainei și pentru dezvoltarea interconexiunilor care fac legătura între Ucraina și sistemul energetic al Europei continentale.

De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru repararea și restaurarea echipamentelor distruse sau deteriorate de atacurile rusești, pentru îmbunătățirea protecției substațiilor Ukrenergo, precum și pentru achiziționarea și livrarea de noi echipamente.

De la începutul războiului la scară largă al Rusiei în februarie 2022, Ukrenergo a primit asistență internațională în valoare de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), cu 324 de milioane de euro (353 de milioane de dolari) obținute cu sprijinul KfW, potrivit declarației.

În ultimele luni, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei într-un nou atac asupra rețelei de energie electrică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel