Kievul și Varşovia au semnat un acord de securitate: Polonia ar putea doborî rachete rusești în spațiul aerian ucrainean

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

La 8 iulie, Ucraina a semnat un acord de securitate cu Polonia. Acest eveniment a avut loc în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia. Acordul a fost semnat de prim-ministrul Donald Tusk în numele Poloniei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni, la Varșovia, un acord bilateral de securitate cu Polonia, care vizează consolidarea legăturilor cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai țării pe timp de război.

Polonia a furnizat deja Ucrainei 44 de pachete de ajutor militar în valoare de 4 miliarde de euro și s-a angajat să furnizeze încă câteva în acest an și în următoarea perioadă de zece ani.

Acordul stipulează că, în 2024, Polonia va furniza Ucrainei mai multe pachete de asistență militară și se angajează să continue să sprijine Ucraina timp de zece ani de la încheierea acordului.

Varșovia va lua în considerare, de asemenea, livrarea unei escadrile de avioane de luptă MiG-29, cu condiția ca acest lucru să nu submineze propria sa securitate, se arată în acord. Polonia a donat deja Ucrainei 10 dintre avioanele sale din epoca sovietică.

,,Am spus foarte clar: Vom ajuta, pentru că securitatea voastră este securitatea noastră, dar nu vom face nimic care să ne slăbească securitatea imediată, adică capacitățile noastre. Vorbim aici despre avioane de luptă și despre armamente care sunt uneori la fel de necesare pentru Polonia ca și pentru Ucraina", a declarat Tusk.

 

Interceptarea în spațiul aerian al Poloniei a rachetelor și dronelor trase în direcția Ucrainei

 

Zelenski și Tusk au convenit, de asemenea, să discute despre posibilitatea doborârii rachetelor și dronelor rusești trase în direcția Ucrainei, dar care tranzitează Polonia. Mai multe astfel de rachete au traversat spațiul aerian al Poloniei, dar Varșovia nu le-a interceptat.

,,Participanții convin asupra necesității de a continua dialogul bilateral și dialogul cu alți parteneri în vederea studierii logicii și fezabilității unei posibile interceptări a rachetelor și dronelor lansate în spațiul aerian al Ucrainei către teritoriul Poloniei, urmând procedurile necesare convenite de statele și organizațiile implicate", se arată în document.

De asemenea, pentru prima dată, acordul de securitate prevede crearea Legiunii ucrainene - personal al forțelor de securitate și apărare ale Ucrainei care va fi instruit în Polonia, care va fi deschisă cetățenilor ucraineni care locuiesc temporar în Polonia și în alte țări.

Acordul include un bloc puternic privind cooperarea în industria de apărare, inclusiv amplasarea de facilități de producție ale companiilor poloneze de apărare în Ucraina și explorarea de oportunități suplimentare pentru producția comună de armament.

Acordul ar trebui să consolideze cooperarea în sfera non-militară, în special în materie de informații, securitate cibernetică, securitate maritimă și a informațiilor, precum și protecția infrastructurilor critice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel