Cei doi oficiali au discutat aspecte de actualitate ale cooperării militare bilaterale în sfera militar-navală. ”În primul rând, a fost vorba despre posibilitatea construirii în Ucraina de nave, cu ajutorul Regatului Danemarcei, pentru nevoile marinei ucrainene, având în vedere provocările actuale de securitate din regiunea Azov - Marea Neagră”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Forțelor Navale ucrainene.
Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost posibilitatea de transfer către marina ucraineană, în cadrul programelor de asigurare logistică, de echipamente și materiale necesare supraviețuirii navelor.
Ucraina și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Danemarca, într-un moment dificil pentru Kiev
Comandantul Marinei ucrainene și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de partea daneză într-un moment dificil pentru Ucraina, remarcând totodată amenințările navale actuale, principalele realizări în reformarea și dezvoltarea flotei naționale, precum și contribuția importantă a standardelor NATO în procesul de transformare a Forțelor Navale ucrainene.
Potrivit atașatului danez al apărării, cooperarea dintre cele două țări este de foarte mare importanță, ”fiind dificil de supraestimat”. ”Regatul Danemarcei înțelege provocările și amenințările cu care se confruntă constant Ucraina și este gata să dezvolte relații care să o ajute pentru a menține securitatea nu numai în regiunea Azov - Marea Neagră, ci și în întreaga lume”, a mai precizat serviciul de presă al Marinei ucrainene.
Comentariul autorului: În mai 2021, unele mass-media ucrainene, citându-l pe Dmitri Voloșenkov, directorul Departamentului pentru integrare europeană și euro-atlantică, au informat că guvernul ucrainean negociază cu Danemarca posibile proiecte comune de construcție navală pentru Marina ucraineană. În special, ar fi fost discutată posibilitatea construirii de nave de patrulare din clasa daneză Knud Rasmussen.
Reluarea discuțiilor cu Danemarca ridică semne de întrebare despre posibila achiziție a corvetelor turcești din clasa ADA
Misiunea de bază a acestei clase de nave este lupta antisubmarin, la fel ca a celor patru corvete din clasa ADA, pe care Ucraina le va importa din Turcia. De asemenea, principalele caracteristici tehnico-tactice ale celor două clase (Knud Rasmussen / ADA) sunt oarecum similare: deplasament 2050 / 2400 tone, raza de acțiune 3000 / 3500 mile marine, viteza 17 / 15 noduri, armament: amândouă au tun automat de 76 mm, două mitraliere grele de 12,7 mm, torpile antisubmarin de tip MU90 Impact, sistem de apărare antiaeriană RIM-162 Evolved Sea Sparrow / RAM Block-1. Nava turcească este echipată în plus cu rachete antinavă Harpoon sau Atmaca cu posibilitatea de a se instala la bord complexul ucrainean Neptun.
Reactivarea discuțiilor cu partea daneză, în locul unei noi comenzi din Turcia, cu care Ucraina are relații foarte bune în privința cooperării tehnico-militare ridică unele semne de întrebare. Probabil, Ucraina se grăbește să-și echipeze cât mai rapid flota cu nave antisubmarin, iar Turcia nu poate asigura în timpul dorit de Kiev decât cele patru corvete ADA. Pe de altă parte, Ucraina nemulțumită de consolidarea relațiilor militare ruso-turce, s-a văzut nevoită să transmită un prim mesaj de nemulțumire, conducerii de la Ankara, prin anunțarea unui posibil contract cu Danemarca privind navele de patrulare din clasa Knud Rasmussen.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News