Ucraina se adaptează unei situații dificile. Sky News: Rusia produce de 3 ori mai multe obuze decât Occidentul și la costuri de 4 ori mai ieftine

Ionel Copcea |
Data publicării:
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie

Potrivit unei analize a firmei de consultanță în management Bain & Company, prezentată de Sky News, Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei și pentru aproximativ un sfert din cost.

Aceste cifre arată provocarea majoră cu care se confruntă Forțele Armate ale Ucrainei, deoarece acestea se bazează pe livrările de muniție din Statele Unite și Europa pentru a lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

 

„Bătălia focurilor”. Lumea liberă încearcă să crească producția

 

2. Foto: Brig... (obuz-brigada-173-aeropurtata-a-armatei-sua-pregateste-proiectile-de-155-mm-pentru-un-obuzier-m777_65069900.jpg)

Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777

Războiul  din Ucraina a fost descris de la început drept o “bătălie a focurilor”, din cauza volumului mare de proiectile de artilerie folosite.

Acest lucru a determinat SUA, Marea Britanie și alți aliați europeni să încerce să crească producția în fabricile lor, dar, cu toate acestea, capacitățile de a produce proiectile de artilerie rămân încă în urma Rusiei, în ciuda unei puteri economice combinate care o depășește cu mult pe cea a Moscovei.

Drept urmare, soldații ucraineni de pe front spun că pentru fiecare proiectil pe care îl trag împotriva pozițiilor rusești, trupele invadatoare pot lansa în jur de cinci obuze înapoi.

Luptând împotriva șanselor, ucrainenii spun că au devenit pricepuți în încercarea de a face ca fiecare proiectil să conteze.

“Adesea, cu doar unul, două sau trei obuze, putem distruge complet o țintă”, a declarat locotenentul Kostiantin, comandant al bateriei de artilerie din Brigada 57, care luptă împotriva unei noi invazii rusești în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Dar, comandantul a spus că trupele ucrainene au nevoie în continuare de mai multe provizii.

“Trebuie să-i ținem pe ruși pe loc... și să facem ca fiecare metru de pământ pe care încearcă să-l ia să-i coste sute de vieți”. Cercetarea privind proiectilele de artilerie realizată de Bain & Company, care s-a bazat pe informații publice, a constatat că fabricile rusești au în plan să producă sau să recondiționeze aproximativ 4,5 milioane de obuze de artilerie în acest an, comparativ cu o producție combinată de aproximativ 1,3 milioane de proiectile la națiunile europene și SUA.

 

Prețul obuzelor de 152 mm folosite de ocupant, mult mai ieftin decât a celor de 155 mm standard NATO

 

3. Obuziere M... (msta-s-obuziere-autopropulsate-152-mm-rusia_91339100.jpeg)

Obuziere Msta-S rusești de 152 mm. Foto: Ministerul Apărăii de la Moscova

În ceea ce privește costurile, costul mediu de producție al unui proiectil cu calibrul de 155 mm, produs de țările NATO, a fost de aproximativ 4.000 de dolari (3.160 de lire sterline) pe unitate, deși a variat semnificativ între țări.

Acest lucru este comparat cu un cost de producție rusesc raportat de aproximativ 1.000 de dolari (790 de lire sterline) pentru fiecare proiectil de 152 mm pe care îl folosesc Forțele Armate ruse.

Trebuie precizat faptul că artileria reprezintă doar unul dintre numeroasele deficite de muniție cu care se confruntă Ucraina.

De exemplu, reprezentanți ai Sky News au vizitat un grup de noi recruți din estul țării, care învățau cum să folosească o rachetă antitanc N-LAW, furnizată pentru prima dată armatei ucrainene de Marea Britanie.

Ei au spus că lipsa munițiilor îi determină ca doar să pretindă că trag cu arma în timpul antrenamentului, iar utilizarea acestora să se facă cu adevărat doar atunci când sunt în luptă și numai dacă există stocuri.

“Avem o lipsă de N-LAW și avem nevoie de mai multe”, a spus un militar cu indicativul Bolt, care conducea antrenamentul noilor soldați într-un batalion de cercetare al Brigăzii a 5-a.

Întrebat dacă are un mesaj pentru muncitorii din Marea Britanie, care au produs arma, Bolt a spus: “Am dori să le mulțumim partenerilor noștri occidentali pentru ajutorul lor. Dar, dacă este posibil, am fi foarte recunoscători dacă ar putea furniza mai multe muniții de tip NATO”.

Importanța producerii de arme și muniții este motivul pentru care mulți experți spun că liniile de producție ale fabricilor - mai degrabă decât linia frontului - ar putea fi locul în care războiul din Ucraina este câștigat.

Reprezentanții Sky News au vizitat și o fabrică din Belfast în luna aprilie, unde racheta N-LAW este asamblată de Thales, o companie globală de apărare. Arma este proiectată de firma suedeză Saab.

Asamblarea are loc în interiorul unei săli mari, care conține un amestec de mașini de șlefuit metal și birouri unde se lucrează delicat la componente mici, dar vitale.

4. Producția ... (industrie-de-aparare-productie-obuze_82710300.jpg)

Producția de proiectile de artilerie DM121 de 155 mm. Sursa foto: Rheinmetall.

Programul de lucru pe linia de producție la acea vreme era de doar patru zile pe săptămână, de la 07 dimineața până la 16 seara, deși se credea că acesta este în creștere.

Thales își produce propriile arme și aici, inclusiv Starstreak, o rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune, care poate distruge aeronave, și racheta multirol ușoară (LMM). Ambele sisteme sunt utilizate și în Ucraina.

Philip McBride, directorul general al Thales Belfast, a declarat că, de la începutul anului, capacitatea de producție a N-LAW s-a dublat și că există posibilitatea de a o dubla din nou.

Întrebat de ce extinderea a început abia atunci, când a izbucnit războiul pe scară largă al Rusiei în februarie 2022, el a explicat că a fost din cauza mai multor factori.

În primul rând, Ministerul britanic al Apărării furnizează Ucrainei N-LAW-uri, mai degrabă decât compania Thales direct. Rachetele date inițial armatei ucrainene au fost cele pe care Forțele Armate britanice le aveau deja în propriile stocuri.

“Au făcut mai întâi acest lucru și apoi au trecut la un proces de achiziție. Și odată ce au decis acest lucru, atunci au plasat comenzi care să ne permită să creștem”, a spus McBride.

Un alt factor este că poate dura până la doi ani pentru a obține piesele necesare pentru N-LAW.

Cu toate acestea, întrebat dacă producția la fabrică ar fi fost extinsă mai devreme dacă Ministerul Apărării ar fi pus comenzi mai devreme, directorul general a spus: “Cu cât vine mai devreme o comandă, cu atât mai repede putem crește producția”.

La fabrică se lucrează intens la modernizarea echipamentelor și pentru a permite o extindere suplimentară a liniilor de producție. Numărul angajaților a crescut, de asemenea, la aproximativ 900 de persoane, comparativ cu doar 500 în urmă cu câțiva ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel