Publicitate
În videoclip, o dronă de tip FPV (first person view - echipată cu cameră video care transmite în direct imaginea obținută) finalizează cu succes atacul și lovește un tanc rusesc la mare distanță, chiar și după ce legăturile video și de comandă-control s-au întrerupt.
ЗБІР НА FPV ІЗ АВТОМАТИЧНИМ НАВЕДЕННЯМ НА ЦІЛЬ!
— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) March 20, 2024
Наші дрони еволюціонували та тепер вміють уражати цілі майже самостійно!
На цьому відео знищення російського танка за допомогою саме такого дрона????
Це спільна робота 60 та 63 механізованих бригад.
Дрон залітав на ціль в умовах… pic.twitter.com/5yGBjbIB9M
Utilizarea eficientă a algoritmilor de recunoaștere automată a țintei, de memorare a poziției și de extrapolare a traiectoriei permit micilor drone purtătoare de proiectile să lovească cu precizie ținta chiar și în condițiile unui mediu electromagnetic extrem de ostil.
Măsura principală adoptată împotriva dronelor FPV este utilizarea intensivă a bruiajului electromagnetic, care poate întrerupe legătura video dintre dronă și operator, poate împiedica drona să recepționeze semnalele de la stația de control sau poate perturba navigarea acesteia.
Măsuri și contramăsuri. Cursă a înarmărilor și în domeniul dronelor FPV
Și în acest domeniu există o cursă continuă “a înarmărilor”. Pe măsură ce inginerii dezvoltă tehnici mai avansate de bruiaj, producătorii de drone își perfecționează comunicațiile pentru a rezista bruiajului. Astfel, o dronă care de la un anumit moment al misiunii folosește algoritmi procesați la bord pentru a-și urmări automat ținta nu se mai bazează pe semnalele operatorului și este imună la bruiaj.
„Ei [specialiștii ucraineni] neutralizează efectele EW-ului [războiului electronic al] inamicului în majoritatea cazurilor și permit lovirea țintelor inamice mai eficient”, afirmă Sternenko.
De regulă, pe măsură ce coboară sub orizontul radio (linia de vizibilitatea directă dintre emițător și receptor), dronele FPV pierd legătura de comunicații. Operatorii calificați sunt în general capabili să gestioneze acest lucru și să blocheze direcția dronei pe traiectoria necesară lovirii țintei astfel încât aceasta să ajungă din inerție la țintă, pe segmentul necontrolat. Executarea cu precizie a acestor lovituri este în ultimă instanță o chestiune de îndemânare, care se dezvoltă în timp, iar utilizarea algoritmilor pentru conducerea automată a dronei la țintă peste linia orizontului elimină această problemă.
Mai este de lucru până la independența extinsă a dronei
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.
Sistemul pe care îl prezintă Sternenko pare a fi “semi-automat”, în sensul că ținta este identificată și marcată mai întâi de operator. Însă este doar un pas de la acest nivel până la sistemele complet automate, cum ar fi tehnologia dezvoltată de Saker din Ucraina pentru dronele grele de atac, care descoperă, localizează și identifică automat ținte, selectând-o pe cea cu cea mai mare valoare.
Sistemul Saker pare a fi relativ mare și costisitor, dar Sternenko afirmă că dronele cu noul sistem de ghidare automată “semi-automată” vor costa aproximativ 1.000 de dolari fiecare. Aceasta reprezintă o creștere în preț față de dronele FPV obișnuite, care costă în jur de 400 de dolari bucata, dar sunt incomparabil mai ieftine decât rachetele ghidate, cum ar fi racheta antitanc Javelin, care costă în jur de 200.000 de dolari bucata.
Nici Rusia nu stă degeaba
Tanc rusesc în vizorul unei drone FPV. Photo source: SBU
Rusia a testat o versiune de ghidare independentă a dronei sale Ovod încă din august anul trecut. De asemenea, muniția rusă Lancet este un fel de FPV cu aripă fixă de dimensiuni superioare, cu o rază de acțiune mai mare, fabricată de filiala Kalașnikov ZALA. Se știe că producătorul lucra la ghidarea automată și că a avut unele probleme, dar o versiune mai avansată este în curs de dezvoltare.
„Ambele părți investesc foarte mult în această capabilitate și încearcă să obțină avantajul primei mișcări”, a declarat pentru Forbes Samuel Bendett, expert în drone rusești.
Bendett observă că este imposibil să se desprindă din videoclip cât de eficient este sistemul de ghidare. În postarea lui Sternenko se afirmă că „tehnologia este nouă, are nevoie de îmbunătățire” și că o parte din fondurile strânse vor fi folosite mai degrabă pentru dezvoltare, decât pentru producție.
Relevant, pentru a ne face o idee despre limitările FPV autonome, este acest al doilea videoclip, care surprinde o lovitură asupra unui lansator multiplu de rachete BM-21 „Grad” montat pe camion.
30 мільйонів із 50 вже зібрали!
— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) March 21, 2024
З цієї нагоди дивіться ще одне відео роботи дрона з автонаведенням????
Айвенго і друзі знищили таким російську БМ-21 Град!
Щоправда є нюанс. Дрон у останню мить переключився на тікаючого росіянина, але інерційно усе одно залетів у Град.
Для… https://t.co/94DpdmzO0m pic.twitter.com/8IlurUt2Sz
Un militar rus fuge de lângă mașina de luptă în timp ce FPV-ul se apropie, iar camera dronei pare să se blocheze pe el. Înregistrarea obținută de la o altă dronă arată că inerția a condus oricum drona în țintă, însă probabilitatea schimbării țintei a existat.
„În ultimul moment, drona a trecut la militarul rus care fugea, dar totuși a intrat în Grad, din inerție”, notează Sternenko, adăugând că acest lucru arată de ce sunt necesari mai mulți bani pentru a îmbunătăți tehnologia.
Acest lucru arată existența problemei ca o armă autonomă să poate fi distrasă de la ținta validă și să înceapă să urmărească un vehicul civil sau un trecător nevinovat. Armele dirijate de oameni lovesc uneori țintele greșite, dar regulile clare de angajare ar trebui să minimizeze riscul, iar acolo unde sunt uciși civili există o responsabilitate clară. Situația este în prezent neclară atunci când vine vorba de armele autonome.
Acestea sunt însă considerații secundare pentru Ucraina. Provocarea este cum să învingă bruiajul rusesc și să distrugă vehiculele agresorului, iar utilizarea masivă a dronelor de atac autonome ieftine pare a fi o modalitate eficientă de a face asta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News