Ucraina s-a săturat să audă doar „nu” la F-16 și a depus cerere oficială pentru Gripen. Suedia nu e nici ea mai deschisă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon

Gripen, avionul multi-rol dezvoltat de compania suedeză Saab, reapare în discuţii privind transferul de aeronavele de luptă către Ucraina. Suedia a primit o cerere din partea Ucrainei pentru transferul de avioane de luptă Gripen. Problema este luată în considerare deoarece aceste aeronave sunt importante pentru apărarea Ucrainei, iar cererea vine în contextul în care statele occidentale nu reuşesc să ajungă la un numitor comun cu privire la acest subiect. În ultimele săptămâni, subiectul ''avioane de luptă pentru Ucraina'' este intens discutat, dar Kievul primeşte mai multe răspunsuri de ''nu'' sau ''vom analiza'' decât un ''da'' sincer aşa cum s-ar aştepta.

Încă de la începutul invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, Forțele Armate Ucrainene și decidenții politici de la Kiev au cerut aliaților din Occident avioane de luptă moderne, un subiect adus adesea în atenția publică, dar care nu s-a concretizat până în prezent.

Răspunzând la o întrebare din partea European Pravda, ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a precizat că Suedia a primit o cerere din partea Ucrainei pentru transferul de avioane de luptă Gripen.

,,Da. Suntem, desigur, conștienți (de cererea Ucrainei), iar președintele Zelenski a cerut, de asemenea, acest lucru. În ceea ce privește Gripen, ne confruntăm în prezent cu restricții din cauza faptului că aceste aeronave sunt foarte importante pentru menținerea integrității noastre teritoriale și a suveranității. Deci acest lucru va fi un obstacol serios în ceea ce privește resursele de care noi dispunem pentru a ne apăra", a spus Paul Johnson.

De asemenea, ministrul suedez al Apărării a precizat că prioritatea actuală a Suediei este consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

,,Am avut ocazia să discut acest lucru cu ministrul ucrainean al Apărării, Reznikov, ieri. De asemenea, lucrăm cu alte țări pentru a spori sprijinul în ceea ce privește apărarea aeriană", a adăugat el.

Guvernul suedez a donat deja Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ un miliard de euro și este pregătit să continue să ofere sprijin.

La o conferință de presă comună cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszak, care a avut loc pe 3 februarie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri cu partenerii occidentali pentru a stabili ce tip de avion ar trebui să primească Ucraina. „Că va fi – F-16 sau Gripen – este o chestiune care se discută acum cu partenerii din țările NATO”, a spus Reznikov.

 

Statele occidentale nu se grăbesc să furnizeze avioane de luptă Ucrainei

 

2. Avioane de... (avioane-f-16-ale-us-air-force_22307700.jpg)

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor de la Bruxelles, la 14 februarie, că nu are "nimic de comunicat" în ceea ce privește furnizarea de avioane de vânătoare către Ucraina, potrivit European Pravda. Statele membre NATO continuă astăzi, la Bruxelles, discuţiile privind accelerarea livrărilor de arme şi muniţii către Ucraina, dar Kievul insistă să primească şi avioane de luptă pentru a rezista în faţa invaziei militare ruse.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment. De asemenea, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că guvernul de la Berlin nu ia în considerare în prezent furnizarea de avioane de luptă către Ucraina, a relatat cotidianul german Bild.

Întrebat de Times Radio dacă aliații occidentali vor furniza Ucrainei și avioane de luptă, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace a spus că utilizarea avioanelor de luptă necesită o pregătire amplă a piloților, precum și forțe de sprijin substanțiale, și că Marea Britanie ar putea oferi un sprijin mai rapid prin livrarea de arme precum rachete antiaeriene.

Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri.

Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

 

Aeronavele de luptă suedeze Gripen ar răspunde nevoilor Forţelor Aeriene Ucrainene

 

3. Gripen, do... (gripen-racheta-iris-t-saab_43392900.jpg)

Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab

Ucraina nu a renunțat la dorinţa de a obţine avioane de vânătoare de la partenerii săi occidentali, dar în primele luni ale agresiunii militare ruse nu se punea problema unui achiziţii, ci a unor donaţii - avioanele să fie oferite de statele occidentale ca parte a asistentei militare de securitate.

Intenţia Ucrainei de a avea avioane de luptă occidentale era normală, mai ales că avioanele MiG-29 și Su-27 erau extrem de solicitate de Forţele Aeriene Ucrainene pe câmpul de luptă. În toată această perioadă, dincolo de pierderile suferite, Forţele Aeriene Ucrainene au făcut tot posibilul să menţină în stare operațională toate avioanele de luptă pe care le au în dotare.

Într-o analiză publicată la 4 noiembrie 2022, Royal United Services Institute [RUSI], un think-tank britanic, a declarat că avionul JAS-39 Gripen C/D ar fi ideal pentru a înzestrarea Forţele Aeriene Ucrainene.

În afară de aspectele politice ale livrării de avioane de vânătoare de fabricație americană în Ucraina, astfel de aeronave necesită o infrastructură și un lanț logistic complicat pentru a fi puse în funcțiune, în special în situația actuală. Și chiar dacă o astfel de decizie ar fi luată acum, aceasta nu ar schimba faptul că bazele aeriene ucrainene ar fi vizate de atacurile cu rachete rusești. De aici și avantajul pe care il oferă Gripen.

,,Este demn de remarcat faptul că dintre avioanele de luptă occidentale disponibile în prezent [...] Saab Gripen C/D este de departe cel mai potrivit candidat în ceea ce privește cerințele operaționale. Acesta a fost proiectat de la început pentru o mentenanţă ușoară și poate fi realimentat și întreținut de o echipă de șase ingineri, în baze aeriene mici sau pe autostrăzi", subliniază analiza RUSI.

Într-adevăr, Gripen C/D a fost proiectat pentru a limita dependența de baze aeriene vulnerabile. De asemenea, întreținerea a fost simplificată și necesită o pregătire tehnică minimă [recruții pot efectua întreținerea sub îndrumarea unui tehnician superior], iar costurile sale de operare sunt scăzute, în comparație cu un avion american.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel