Ucraina s-a retras din acordurile CSI pe probleme de aviație

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a adoptat azi, 19 august, decizia de retragere din patru acorduri și un memorandum de cooperare încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit premierului Ucrainei, Denis Shmygal, acordurile și-au pierdut sensul datorită acțiunilor agresive ale Federației Ruse față de Ucraina.

"Guvernul nostru continuă politica de retragere de la diverse acorduri de cooperare în cadrul CSI, așa că astăzi denunțăm, adică încetăm, de fapt, acordul privind sprijinul în domeniul radionavigației și acordurile referitoare la aviația civilă. Ucraina face parte din acordurile internaționale și bilaterale în aceste domenii. Așadar, denunțarea unor astfel de acorduri este în primul rând un răspuns la încălcarea de către Rusia a dreptului internațional, prin anexarea teritoriilor noastre", a declarat Denis Shmygal.

Premierul ucrainean a precizat că, în situația actuală, nu mai poate fi vorba de nicio cooperare între Ucraina și Federația Rusă.

"În urmă cu șase ani, la 1 martie 2014, Rusia a decis oficial să-și introducă trupele în Ucraina. Apoi, într-o serie de orașe din sudul și estul Ucrainei - Harkov, Dnipru, Odessa, Kherson, Nikolaev, Donețk și Lugansk - unde au avut loc acțiuni în masă cu lozinci pro-ruse. Aceasta a fost următoarea etapă a scenariului de ocupație a Ucrainei de către Kremlin, care a început, de fapt, pe 20 februarie, când au apărut primii „oameni verzi” în Crimeea. Rusia continuă să agreseze Ucraina desfășurând constant acțiuni de dezinformare în spațiul mediatic din Ucraina, din alte țări și la nivelul organizațiilor internaționale”, a reamintit Denis Shmygal.

Astfel, în baza deciziei guvernului, Ucraina a denunțat acordul privind sprijinul de radionavigației pe distanțe lungi în cadrul CSI și acordul privind aplicarea dispozițiilor articolului 83 din Convenția privind aviația civilă internațională, însă rămâne parte în cadrul acordurilor bilaterale încheiate cu unele state membre ale comunității.

De asemenea, la nivelul CSI, Ucraina s-a retras din acordul de cooperare pentru organizarea și desfășurarea căutării și salvării aeronavelor civile, din acordul privind cooperarea pentru protejarea aviației civile împotriva actelor de imixtiune ilegală, și din Memorandumul privind principiile cooperării în domeniul aviației civile.

Comentariul autorului: Decizia guvernului ucrainean are un caracter preponderent simbolic, fiind foarte probabil legată de intenția de a pune într-o lumină defavorabilă relațiile din interiorul CSI, în contextul situației din Belarus. În realitate, Ucraina a anunțat încă din 2018, sub conducerea lui Petro Poroșenko, că se va retrage din CSI, precum și din toate acordurile interstatale semnate în cadrul acestei organizații.

Din august 2018, legătura dintre CSI și Ucraina se mai ținea doar prin intermediul Ambasadei Ucrainei din Belarus.

Deși a fost unul dintre statele fondatoare ale CSI, înființată inițial de 12 țări fostele republici sovietice, din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia și începutul conflictului armat în Donbas, Ucraina nu a mai luat parte la activitățile CSI, iar la întâlnirile liderilor țărilor CSI din ultimii ani a fost reprezentată doar la nivel de ambasador.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel