Declaraţiile ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba vin să contrazică afirmaţiile ambasadorului ucrainean în Germania, Andrii Melnik, care a declarat săptămâna trecută că Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO.
"Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm", a declarat pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik, amintește Agerpres.
În acest ultim caz, Kievul "va avea probabil în vedere statutul său nuclear", a menţionat ambasadorul. "Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?", a adăugat el.
Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.
Rusia și-a încălcat angajamentul din 1994, dar Ucraina spune că nu are de gând să o facă
"Ucraina a renunţat la arme atomice în 1994 în schimbul unui angajament, inclusiv din partea Rusiei, să nu ameninţe integritatea noastră teritorială şi suveranitatea noastră naţională. Rusia a încălcat acea promisiune. Cu toate acestea, din 1994, Ucraina nu a încălcat şi nu şi-a arătat intenţia de a încălca angajamentul asumat în 1994 şi de a-şi reface arsenalul nuclear", a declarat Kuleba în cadrul conferinţei online cu jurnaliştii străini, întrebat dacă ţara sa are într-adevăr intenţia să-şi refacă arsenalul nuclear.
El a subliniat că afirmaţiile ambasadorului ucrainean în Germania nu trebuie scoase din context. "Ceea ce ambasadorul nostru a spus este că Ucraina e într-o situaţie disperată acum, căutând securitate în mediul actual. Dar Ucraina nu are acum această intenţie, de a-şi încălca angajamentele asumate în 1994. Totuşi, aşteptăm de la toate statele să facă toate eforturile pentru a ajuta Ucraina să determine Rusia să-şi respecte angajamentele luate în 1994", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.
În ceea ce priveşte tema mai amplă a cooperării militare a Ucrainei cu alte ţări, Kuleba a spus că Rusia încearcă să vizeze punctual anumite domenii.
"De exemplu, Rusia nu doreşte ca armata ucraineană să aibă suficiente UAV-uri (drone - n.r.), aşa că vizează acea poziţie în operaţiunile lor subversive şi eforturile lor diplomatice. Dar Ucraina nu se află sub un embargou al armelor, nu există sancţiuni împotriva Ucrainei şi de aceea vom continua să cooperăm cu ţări din toată lumea în acest domeniu", a mai spus el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News