Krivonos a explicat că Federația Rusă are un mare potențial pentru depozitarea și desfășurarea armelor nucleare în Crimeea.
,,Încă din perioada sovietică, au existat mai multe facilități care au fost folosite pentru depozitarea armelor nucleare. Una dintre acestea este așa-numita Feodosia-13, acum satul Krasnokamyanka”.
În această localitate, susține Krivonos, se află o mare bază de depozitare la care s-a lucrat timp de 6 ani la începutul anilor 1950, care deține aproximativ 30 km de tuneluri de dimensiunea unui metrou și care a aparținut Direcției 12 a Ministerului Apărării al URSS, responsabilă de armamentul nuclear. Ultimele piese de armament din bază au fost retrase la mijlocul anilor '90, iar instalațiile au fost parțial conservate și în mare parte furate.
,,Conform informațiilor noastre, după anexarea Crimeei, Rusia a început să efectueze anumite lucrări la aceste facilități", a precizat Krivonos.
De asemenea, Oficialul ucrainean a declarat că o altă bază militară din Crimeea unde ar putea fi staționate armament nuclear este baza navală din Balaklava, utilizată de submarinele rusești.
,,Există informații suplimentare, iar acestea sunt informații verificate, că sunt realizate tuneluri pentru submarine", a adăugat Krivonos.
Acesta a atenționat că armamentul adus pe teritoriul Crimeii reprezintă o amenințare pentru țările europene.
„De exemplu, dacă bombardierele Tu-22M3 au baze în Crimeea, pot amenința chiar și Marea Britanie ... Este greu de spus ce tip de muniții nucleare aduc acolo, noi sau vechi. Dar toate acestea creează un mare pericol pentru orice parte a Europei", a rezumat Krivonos.
Comentariul autorului: Oficialii ucraineni fac periodic astfel de declarații. Este evident că Ucraina nu este atât de apăsată de grija pentru securitatea europeană și că se urmărește în principal menținerea unui nivel de presiune internațională asupra Rusiei în problema anexării Crimeei, prin continuarea sau chiar creșterea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.
De regulă Ucraina are aceste intervenții în jurul datei de 5 decembrie, pentru că pe 05.12.1994 a fost semnat Memorandumului de la Budapesta - în baza căruia Kievul a renunțat la armele nucleare - tocmai pentru a reaminti statelor semnatare, SUA, Franța, Marea Britanie și Rusia, că au garantat integritatea țării, care a fost încălcată prin anexarea Crimeei.
Pe de altă parte, este greu de spus dacă Federația Rusă dispune de arme nucleare în Crimeea. Însă atâta timp cât Flota rusă din Marea Neagră dispune de platforme care pot întrebuința arme nucleare, nu este exclusă nici prezența acestora în regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News