Ucraina respiră în Est și contraatacă limitat. Armata a 2-a rusă e încetinită iar ucrainenii încercă să câștige timp pentru fortificarea Porkrovskului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Armata a 2-a Combinată a Rusiei, formată din zeci de regimente și brigăzi, depășește numeric forțele de apărare ucrainene din jurul Pokrovskului, într-un raport de forțe de aproximativ patru la unu în favoarea ocupantului care forțează în continuare avansul pe direcția Pokrovsk, Donețk. În ciuda ofensivei ucrainene din Kursk, obiectivul de a lua presiunea de pe frontul din Est nu a fost atins.

Ucrainenii s-au retras constant pe axa Pokrovsk încă din februarie, când rușii au spart liniile de apărare ale orașului-fortăreață Avdiivka, aflat la capătul estic al axei.

Totuși, în ciuda faptului că ucrainenii au intrat cu aproape opt brigăzi în regiunea rusă Kursk, se pare că au păstrat de „rezervă” patru sau cinci brigăzi – fiecare cu până la 2.000 de soldați și sute de vehicule care încep măsuri de contraofensivă la Prokrovsk. Citat de expertul militar David Axe, într-o analiză a frontului publicată în Forbes, propagandistul rus Evgeny Norin a descris aceste unități ca fiind „în mare măsură intacte și bine echipate.”

Acum, o parte din aceste rezerve au intrat în luptă de-a lungul ultimei linii de tranșee și orașe fortificate, la aproximativ cinci sau 8-10 kilometri de Pokrovsk și de liniile vitale de aprovizionare. „Exact ceea ce s-a prezis se întâmplă – forțele armate ucrainene au început contraatacurile”, a raportat un blogger-ul militar rus. Acest lucru ajută la stabilizarea frontului – cel puțin pentru moment.

Acest fapt i-a surprins pe unii observatori ucraineni, care au au acuzat lipsa fortificațiilor, și nu lipsa trupelor, pentru retragerea de câteva luni a grupului operativ strategic Tavriya la est de Pokrovsk. „Nu demult, s-a discutat public că desfășurarea unor brigăzi suplimentare în direcția Pokrovsk nu ar face o mare diferență,” a notat grupul de analiză ucrainean Frontelligence Insight. „Și totuși, iată că vedem că face diferența.”

 

Să nu ne așteptăm la schimbări dramatice. Contraofensiva de la Pokrovsk e limitată are momentan scopul de a încetini avansul ocupantului rus. Dar ucrianenii pot câștiga timp pentru a fortifica Pokrovskul

 

2. Linia fron... (pokrovsk-5-septembrie_37507400.png)

Nu trebuie să ne așteptăm la schimbări dramatice imediate în jurul Pokrovskului. Deocamdată, întăririle ucrainene – cel puțin Brigada Kara-Dag a Gărzii Naționale, Brigada 12 Azov a armatei și Brigada 93 Mecanizată – desfășoară contraatacuri de amploare mică, al căror efect principal a fost încetinirea avansului rus.

Însă rușii nu-și pot permite să piardă inițiativa. Fiecare zi în care nu avansează este o zi în care ucrainenii pot săpa tranșee și să-și consolideze pozițiile în jurul Pokrovskului înainte de venirea iernii. Aceasta are implicații pentru întregul război asupra Ucraina. „Bătălia viitoare pentru Pokrovsk va fi punctul culminant al operațiunii ofensive a inamicului în teatrul de operațiuni sud-vestic din 2024,” a prezis Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare.

Acțiunile intense ale Brigăzii Kara-Dag în Selydove, un oraș de pe linia frontului la sud-est de Pokrovsk, ar putea fi cele mai semnificative dintre recentele contraatacuri. De câteva zile, tancurile T-64 ale brigăzii distrug și capturează tancuri și vehicule rusești care încearcă să pătrundă în Selydove pe drumul principal est-vest al orașului, mai arată analiza sursei citate.

Se poate spune că rușii trebuie să treacă prin Selydove pentru a avea o șansă clară la Pokrovsk. „Fără a securiza zona Selydove, inamicul nu poate susține ofensiva,” a explicat CDS.

Dar acum, cu trupe ucrainene odihnite și bine echipate în Selydove, care contraatacă, chiar și timid, cucerirea Pokrovskului de către ruși – cândva inevitabilă – pare acum mai puțin probabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel