Ucraina redefineşte conceptul de apărare aeriană: Dronele ruseşti, interceptate cu sistemul „Sting” (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Interceptorul ucrainean de drone Sting, dezvoltat de compania Wild Hornets. 2024. Ucraina. (Sursa foto: The Telegraph).
Interceptorul ucrainean de drone Sting, dezvoltat de compania Wild Hornets. 2024. Ucraina. (Sursa foto: The Telegraph).

Ucraina a prezentat „Sting”, o nouă dronă de tip first-person view (FPV) concepută pentru a intercepta dronele de atac Shahed-136 de fabricație iraniană ale Rusiei, potrivit unui raport al The Telegraph. Sting, dezvoltată de grupul Wild Hornets, reprezintă o schimbare în strategia de apărare aeriană, utilizând o soluție agilă și cu costuri reduse pentru a contracara amenințarea tot mai mare reprezentată de aceste drone kamikaze.

Sting poate atinge viteze de peste 160 km/h (100 mph) și poate opera la altitudini de până la 3.000 de metri, ceea ce o face potrivită pentru urmărirea și interceptarea dronelor Shahed-136, care au fost utilizate în număr mare de către forţele ruse pentru a ataca oraşele ucrainene.

Youtube video image

Drona este operată de la sol prin intermediul ochelarilor VR, permițând pilotului să aibă o vedere clară a traiectoriei sale. Îmbunătățirile viitoare includ un sistem de ochire cu inteligență artificială (AI) care va permite urmărirea mai precisă a dronelor inamice.

Designul sistemului Sting are la bază un model clasic de quadcopter, cu o cameră și un focos montate pe o carcasă centrală. Acesta oferă o alternativă mult mai accesibilă la sistemele tradiționale de apărare aeriană, cu un cost unitar raportat de zeci de ori mai mic decât cel al dronelor Shahed-136.

Ucraina s-a confruntat cu o presiune tot mai mare asupra sistemelor sale de apărare aeriană, Rusia producând anual peste 6 000 de drone de tip Shahed la uzină din Yelabuga, Tatarstan. Volumul atacurilor, adesea între 30 și 80 de drone pe zi, a pus la încercare stocurile Ucrainei de rachete sol-aer occidentale care sunt extrem de costisitoare.

 

O nouă eră pentru apărare aeriană 

 

Se preconizează că utilizarea Sting va atenua o parte din această presiune prin furnizarea unei metode rentabile de interceptare a dronelor Shahed, păstrând astfel mai multe rachete de apărare aeriană pentru tipuri de amenințări.

La începutul acestui an, Ucraina a lansat prima structura militară din lume dedicată războiului cu drone, cu accent pe creșterea producției interne. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina intenționează să construiască 1,5 milioane de drone în acest an, cu planuri de creștere a producției la patru milioane pe an.

Kievul a obținut fonduri de miliarde de dolari de la aliații săi occidentali pentru achiziționarea și producția de drone.

Dar compania Wild Hornets spune că are nevoie de mai mulți bani sub formă de donații din partea publicului pentru a putea produce suficiente drone pentru a face față Shahed-urilor lansate de Rusia.

Ihor Lachenkov, un influencer ucrainean cu peste 1,5 milioane de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram, care ajută la strângerea de fonduri, a declarat: „Acest lucru marchează o nouă eră în dezvoltarea tehnologiilor de apărare aeriană la nivel mondial''.

„Pentru a sprijini capacitățile producătorilor ucraineni, ne străduim să implicăm cât mai mulți oameni în eforturile de strângere de fonduri. În prezent, Rusia își sporește capacitățile cu ajutorul statelor aliate, în special Iranul și Coreea de Nord'', a precizat Lachenkov.

Trebuie să rezistăm - nu există altă opțiune. De aceea, este esențial să sprijinim proiectele ucrainene implicate în dezvoltarea dronelor FPV prin donații.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel