Ucraina publică imagini cu distrugerea unei ținte ruse rare: Sistemul de rachete termobarice TOS-1A, mândria industriei din Rusia (VIDEO)

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Încă o rușine pentru forțele ruse, care riscă pe direcția Zaporojie și pierd unul dintre puternicele lor sisteme termobarice - TOS-1A „Solntsepek”.

Mijlocul de luptă a fost lovit cu o dronă de militarii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pe când acesta se afla în plină deplasare spre o poziție din care să-și lanseze mortala încărcătură (video).

„Soldații noștri au distrus cu succes, în regiunea Zaporojie, sistemul aruncător de proiectile termobarice TOS-1A „Solntsepek”, care este „mândria” industriei militare ruse și o țintă rară pe front,”, a anunțat SBU, sâmbătă (3 august), pe canalul său de Telegram.

După explozia puternică, sistemul era echipat cu muniție completă și gata de lovitură, a mai precizat SBU. Video AICI sau mai jos:

Youtube video image

Capacitatea mare de distrugere a celor 24 de rachete termobarice, lansate de TOS-1A într-un interval mic de timp, este aproape echivalentă cu un avion tactic care lansează bombe dirijate de 1.500 și 3.000 de kg. Drept pentru care, sistemul rusesc TOS-1A reprezintă o țintă primară pentru militarii ucraineni.

În principiu, astfel de arme se țin în afara razei de acțiune a artileriei adverse cu țevi, iar aducerea pentru lovitură se face în acuns, urmărindu-se un timp de expunere cât mai mic posibil. Fiind o armă rară și importantă, TOS-1A este dislocat în apropierea liniei frontului în situații extreme, doar când alte capabilități nu pot efectua misiunea respectivă – una suficient de importantă și de urgentă.

 

Ce se știe despre TOS-1A „Solntsepek”

Ideea dezvoltării unui sistem de rachete pentru a lansa încărcături incendiare și termobarice a apărut în URSS la sfârșitul anilor 1970. Sistemul a primit numele de fabrică „Obiectul 634” sau TOS-1. Complexul este format dintr-o mașină de luptă (sau lansare) și una de transport-încărcare, ambele construite pe șasiul tancului T-72. Instalația de lansare constă într-un container cu 30 de celule în care se află rachetele pregătite de luptă.

Primele rachete care echipau versiunea TOS-1, aveau o rază maximă de acțiune de 3 – 5 km. Cele din prezent, care se află pe TOS-1A echipat cu doar 24 de rachete, au o rază de acțiune maximă de 10 km. Toate rachetele pot fi lansate în 6 până la 12 secunde, acestea distrugând totul pe o suprafață de 40.000 de metri pătrați, ceea ce face ca acest sistem să devină o amenințare majoră pentru orice apărare, oricât de bine fortificată ar fi.

Munițiile termobarice au o mare putere distructivă, dar utilizarea unei astfel de arme este limitată de mulți factori. Această categorie de muniții este eficientă în clădiri, în timp ce în spațiu deschis are o eficiență mai scăzută. Utilizarea unor astfel de arme nediscriminatorii în clădiri expune populația civilă la pericol și este interzisă de dreptul internațional.

Se estimează că la începutul invadării Ucrainei, forțele ruse aveau în serviciu aproximativ 60 de unități TOS-1A. Potrivit site-ului Oryx care, printre altele, documentează și pierderile în războiul ruso-ucrainean, armata rusă a pierdut 23 de sisteme TOS-1A, dintre care trei au fost capturate de militarii ucraineni. Alte cinci au fost avariate de loviturile ucrainene.

În dimineața de 3 august, Gruparea operativ-tactică „Harkov” a anunțat că forțele ruse au folosit un sistem TOS-1A din zona (orașului) Shebekino (Rusia) pentru a lovi pozițiile ucrainene din orașul Vovchansk. În prezent, trupele ruse aduc personal suplimentar pe direcția Vovchansk și desfășoară acțiuni ofensive cu scopul de a extinde zona de control în părțile de nord și centrale ale orașului, potrivit comunicatului grupării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel