Ucraina primeşte sisteme HIMARS, dar nu şi rachetele cu rază lungă de acţiune ATACMS

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem american HIMARS
Sistem american HIMARS

Preşedintele Joe Biden a precizat într-un articol publicat marţi de New York Times că Satele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina".

Ulterior, a apărut informaţia ca SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete HIMARS, dar în versiunea cu rază medie de acţiune şi nu versiunea care dispune de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS (300 de km).

După publicarea articolului lui Biden în New York Times, un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Oficialul de la Casa Albă a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri.

 

Ucraina primeşte sisteme HIMARS, dar nu versiunea echipată cu rachete cu raza lungă de acţiune

 

Înainte de publicarea articolului din New York Times, Joe Biden a afirmat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu raza lungă de acţiune, deoarece nu vrea ca armata ucraineană să poată trage asupra unor ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a precizat luni dimineață Joe Biden.

Sistemele M142 Himars sunt o versiune modernizată a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA. Un sistem Himars poate fi echipat cu două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune de 300 km.

 

Sistemul M270 MLRS a intrat în dotarea armatei SUA în 1983

 

O caracteristică unică a M270 este că nu are șine de lansare. Rachete sunt trase imediat din containerele de transport. Fiecare container, de unică folosință, conține 6 rachete. Rachete pot fi depozitate în acest mod, fără întreținere, timp de până la zece ani. Vehiculul transportă două astfel de containere cu un total de 12 rachete.

Unitatea de lansare MLRS cuprinde un lansator M270 încărcat cu 12 rachete, în două containere sau șase rachete MGM-140 ATACMS în două containere.

Astfel, dacă ţinem cont de declaraţiile oficialului de la Casa Albă că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri, atunci SUA nu vor furniza Ucrainei versiunea Himars echipată cu rachete ATACMS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel