La sfârșitul anului 2020, ministrul apărării, Andrei Taran, a aflat că aeronavă Il-76MD cu numărul de înregistrare 76655 a Forțelor Aeriene din Ucraina a aterizat de urgență pe unul dintre aeroporturile din Egipt, iar un motor al acesteia a fost supus reparațiilor acolo. Potrivit mai multor surse, avionul transporta armament din Burgas (Bulgaria) în Kigali (Rwanda), zborul fiind comandat de compania ucraineană TransService care a și plătit 70.000 de dolari pentru repararea motorului.
Cooperarea dintre compania TransService și ministerul apărării se desfășoară din 2009, iar acordul în baza căruia aeronava transporta marfă în Rwanda a fost semnat în 2015. Din 2015, au fost efectuate cel puțin 86 de zboruri și nu au existat probleme. În 2019, contractul a fost prelungit până în 2024.
După ce ministrul Taran a aflat că avionul se afla în Egipt, a ordonat efectuarea unei anchete oficiale, în urma căreia a dispus interzicerea utilizării aeronavelor Forțelor Armate din Ucraina pentru astfel de transporturi. În plus, Taran a ordonat anularea contractului cu TransService și i-a sancționat pe comandantul Forțelor Aeriene, Serghei Drozdov și pe șefului Statului Major, Serghei Korniciuk.
Ministerul apărării susține că permisiunea pentru zborurile acestei aeronave trebuie acordată de către ministrul Taran, în timp ce Statul Major General și Forțele Aeriene consideră că nu este nevoie de aprobarea ministerului, întrucât zborurile se înscriu în procesul de antrenare a piloților. Aceștia au argumentat că în timpul cooperării cu TransService au fost instruit personal navigant și nenavigant și că, pe întreaga perioadă de cooperare, aviația de transport militar a efectuat aproximativ 2.200 de ore de zbor, ceea ce a permis economisirea a aproximativ 18 milioane de dolari din bugetul apărării.
Zelenski a avut mai multe întâlniri cu ministrul și cu generalii ucraineni, ultima chiar vineri 12 februarie, în urma cărora a ajuns la concluzia că Forțele Aeriene și Statul Major trebuie să renunțe la pretențiile de a aproba activitățile aeronavei, iar ministrul apărării, la rândul său, trebuie să anuleze sancțiunile acordate generalilor și să restituie dreptul Forțele Aeriene de a utiliza serviciile oferite de companiile private.
Comandantul Forțelor Armate din Ucraina, Ruslan Homciak și comandantul Forțelor Aeriene, Serghei Drozdov și-au retras deja demersurile făcute în instanță și se așteaptă ca ministrul apărării Andrei Taran să acționeze în sensul stabilit de președinte.
Anterior, situația a fost criticată de fostul ministru al apărării, Anatoli Grițenko. Acesta a subliniat că astfel de conflicte dezorientează și demoralizează militarii și subminează capacitatea de luptă a armatei și autoritatea acesteia în societate.
Citește și:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News