Ucraina poate folosi orice arme în Kursk, cu excepția Storm Shadow și ATACMS. Sunt esențiale, spune Kievul - pot fi înlocuite cu drone, răspunde SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Storm Shadow / MBDA
Foto: Storm Shadow / MBDA

Zelenski pledează să folosească Storm Shadow și ATACMS împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, dar oficialii americani spun că dronele sinucigașe „făcute acasă” sunt mai bune în a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Incursiunea forțelor ucrainene din Kursk ridică o serie de probleme legate de așa-numitele linii roșii pe care Occidentul încearcă să nu le depășească în raport cu Federația Rusă.

Problema este una pe cât de sensibilă, pe atât de subiectivă. Nu există nicio normă care să reglementeze modalitatea în care Ucraina poate utiliza armele primite, însă, așa cum au specificat și oficialii occidentali, Kievul are tot dreptul să acționeze pe teritoriul Federației Ruse în virtutea dreptului la autoapărare.

Deși incursiunea de la Kursk beneficiază de aportul tehnicii de luptă moderne precum tancuri Challenger 2 sau blindate americane Stryker, rămân încă două capacități de luptă pentru care ucrainenii nu au primit încă acceptul expres să le utilizeze în interiorul Federației Ruse: rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și rachetele balistice americane  ATACMS.

Referitor la subiectul Sorm Shadow, SUA a dezmințit informațiile conform cărora SUA blochează cererea Marii Britanii ca Ucraina să folosească rachete Storm Shadow. Un oficial al administrației Biden a declarat pentru The Telegraph că nu a fost făcută nicio cerere oficială ca Ucraina să le lanseze peste granița cu Rusia.

 

SUA: Politica față de Ucraina cu privire la utilizarea armelor occidentale pentru lovituri pe teritoriul Rusiei nu s-a schimbat

În ciuda solicitărilor Ucrainei, SUA refuză încă să acorde permisiunea de a lovi rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

"Ceea ce voi spune este că politica noastră nu s-a schimbat. Pur și simplu nu am nimic altceva de adăugat la asta", a spus purtătoarea de cuvânt, Karine Jean-Pierre, când a fost întrebată dacă administrația americană a mai luat în considerare subiectul.

Care ar putea fi motivele SUA?

Potrivit surselor CNN, Statele Unite nu iau această poziție din cauza riscului de escaladare, ci din cauza stocului limitat din acest tip de rachete.

Totuși, potrivit experților de la publicația ucraineană Defense Express, motivul ar putea fi legat de precizia - și, evident, eficacitatea - rachetelor ATACMS într-o zonă în care avioanele de supraveghere ale partenerilor nu pot culege informații. 

Partenerii Ucrainei efectuează în mod regulat zboruri de recunoaștere peste Marea Neagră, iar Federația Rusă s-a plâns constant că, după astfel de zboruri, Ucraina dă lovituri semnificative, care duc la pierderi semnificative pentru Armata rusă.

Un scenariu similar nu poate fi replicat în Kursk, Voronej și Belgorod din Federația Rusă, unde - în lipsa informațiilor furnizate de avioanele de supraveghere -  rachetele ATACMS pierd din precizie. ”Capacitatea partenerilor de a efectua o monitorizare similară este mult mai mică. Costul total de rachete pentru a atinge o țintă va fi mai mare, iar eficacitatea va fi mai mică”, explică experții.

 

Marea Britanie: O poziție similară

 

Ucraina poate folosi arme britanice în regiunea Kursk, dar există o excepție pentru rachetele Storm Shadow, nota acum câteva zile BBC, citând un oficial britanic.

Marea Britanie ar trebui să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei pentru a închide rutele și nodurile logistice a apărării rusești, a declarat pentru The Times, Dmitro Lantușenko, căpitanul Brigăzii 117 de Apărare Teritorială, care a participat la ofensiva de pe Kursk.

„O mare parte a operațiunilor militare se referă la logistica aprovizionării. Cine controlează fluxurile de aprovizionare își poate folosi forțele cât mai eficient posibil. Dacă am avea Storm Shadow, am putea lovi nodurile logistice și căile ferate, ceea ce ar perturba aprovizionarea pe liniile respective și le încetinesc, ajutând în mod semnificativ trupele ucrainene”, a explicat el.

Armata ucraineană spune că aceste rachete ar permite Ucrainei să lovească o serie de ținte cheie în spatele liniilor frontului, inclusiv aerodromuri, posturi de comandă rusești și depozite de muniție cu bombele cu planare pe care Rusia le folosește cu efect devastator.

 

Rachetele de croazieră Storm Shadow Vs. rachetele balistice ATACMS

Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

ATACMS (Army Tactical Missile System) și Storm Shadow sunt două tipuri de rachete cu utilizări și caracteristici diferite.

Storm Shadow sau SCALP este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltate în comun de Regatul Unit și Franța, care este în mod normal lansată aerian. Racheta are o masă de până la 1300 kg, iar masa focosului este de 450 kg. Raza de lansare declarată este de peste 250 km în versiunea de export și până la 560 km — pentru armatele franceze și britanice.

Racheta zboară către țintă la o altitudine de 30-40 m cu o viteză maximă de până la 1000 km/h, în funcție de înălțimea zborului.

Racheta are un focos cu două detonări. Mai întâi, prima încărcătură cumulată face o breșă în blindaj, beton sau pământ, iar apoi sarcina principală pătrunde în interiorul țintei pentru a provoca daune maxime.

Storm Shadow este conceput pentru a distruge ținte staționare importante care sunt bine protejate de apărarea antiaeriană. Poate fi folosit în orice moment al zilei, în condiții meteorologice dificile și când inamicul folosește contramăsuri electronice.

Rachetele Storm Shadow pot fi montate pe avioane de luptă ucrainene de fabricație sovietică și au raza de acțiune pentru a lovi adânc în Ucraina ocupată de ruși.

După cum arată portalul Defense Express, focosul Storm Shadow cântărește 450 kg, adică de două ori mai mult decât ATACMS. În plus, o aeronavă cu rachetă de croazieră lansată în aer are o mobilitate semnificativ mai mare decât orice sistem de rachete tactice la sol.

Avantajul major al ATACMS, față de Storm Shadow, îl reprezintă elementul surpriză. Fiind un sistem de rachete tactice lansat de la sol, ATACMS poate fi lansat rapid din poziții de pe teren, fără a necesita prezența unei platforme aeriene, ceea ce ar alerta imediat apărarea antiaeriană a Rusiei.

Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

În plus, ATACMS poate folosi diferite tipuri de muniție, inclusiv explozivă sau cu fragmentare, ceea ce îi permite să fie folosit într-o varietate mai largă de scenarii.

ATACMS este mai avantajos în situații care necesită flexibilitate operațională.

În același timp, Storm Shadow excelează în misiuni ce necesită lovituri cu mare capacitate de penetrare (datorită focosului de tip tandem, care este și de două ori mai mare decât cel al ATACMS) și de mare precizie asupra țintelor strategice (Storm Shadow are o abatere circulară probabilă de aproximativ 1 până la 2 metri, raportat la abaterea probabilă a ATACMS, de aproximativ 10 până la 50 de metri).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel