Cu toate acestea, există cel puțin două semnale care indică faptul că Ucraina ar putea primi în continuare aeronave JAS 39 Gripen din Suedia.
În primul rând, ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billstrom, a făcut o declarație înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe din țările NATO de la Praga.
Potrivit Ukrinform, Billstrom a făcut următoarea declarație: "Deocamdată nu vom furniza Gripen-ul suedez, deoarece mesajul ''coaliției F-16'' este că va fi dificil să integrezi două tipuri de aeronave în același timp. Prin urmare, probabil că Gripen va fi furnizat după F-16 și coaliția își va face treaba".
În plus, șeful diplomației suedeze a mai subliniat că, pentru a oferi Ucrainei o alternativă și un supliment la F-16, Suedia a pus la dispoziție două avioane de avertizare timpurie și control aerian Saab 340.
În al doilea rând, vineri, 31 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, au semnat la Stockholm un acord de cooperare în domeniul securității.
Acest acord va fi valabil timp de 10 ani. Suedia va oferi anual Ucrainei un ajutor militar în valoare medie de 2,2 miliarde de euro. Pe lângă transferul direct de echipamente și arme, se intenționează să se lucreze și la planificarea organizării producției comune de armament.
Este important de menționat că acest acord prevede posibilitatea ca Suedia să mai poată transfera Ucrainei avioane JAS 39 Gripen, precum și obuziere autopropulsate Archer și vehicule de luptă CV90 suplimentare.
Ce rol ar putea juca avioanele Gripen pe frontul din Ucraina?
Ştefan Ungerth, specialist în apărare aeriană la Agenția suedeză de cercetare în domeniul apărării, preciza într-un articol publicat în toamna anului trecut de revista Politico că este "o chestiune de timp".
În cazul în care Suedia ar decide să trimită avioanele, experții sugerează că ar putea dura până la un an de zile până ce acestea vor zbura deasupra Ucrainei, deoarece piloții și inginerii ar avea nevoie de instruire. Cu toate acestea, avioanele ar putea avea un impact mare.
"Chiar și un număr relativ mic de avioane, să zicem 10, ar fi de mare folos atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere al moralului pentru Ucraina", preciza la momentul respectiv Ungerth.
Gripen ar putea ajuta în mod semnificativ eforturile Ucrainei de a-și controla spațiul aerian. Este considerat relativ ieftin și ușor de întreținut și poate opera de pe piste mai scurte și mai înguste, inclusiv de pe piste improvizate pe porțiuni drepte de autostradă. Acest lucru reduce riscul ca avioanele să fie grupate într-o bază mai mare și să fie distruse de un singur atac inamic.
Analiștii de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie, au remarcat într-un raport publicat în urmă cu doi ani că avionul Gripen este echipat în mod special pentru a contracara sistemele de luptă și radarele rusești.
Într-un material video de promovare al companiei Saab, un pilot poate fi văzut aterizând pe o autostradă din sudul Suediei și oprindu-se rapid.
"Gripen are capabilități care sunt foarte relevante din perspectiva Ucrainei", a declarat Pär Henriksson, un purtător de cuvânt al Saab. "Poate cel mai important, Gripen a fost de la început conceput pentru a contracara o amenințare venită din partea Rusiei".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News