Publicitate
Informația a fost făcută publică de către directorul departamentului Ministerului Industriei Strategice din Ucraina, Dmitry Voloshenko. Acesta a declarat că, pe 17 mai, ministrul de resort, Oleg Urusky, s-a întâlnit cu ambasadorul Regatului Danemarcei în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, cu atașatul militar, căpitanul de rang I, Felix Eberstad, și cu reprezentanți ai companiilor daneze de construcții navale OMT, SH Defense și Terma pentru a discuta asupra perspectivelor construirii de nave de patrulare multirol cu manevrabilitate ridicată (clasa Knud Rasmussen) pentru flota ucraineană, în cadrul întreprinderilor ucrainene.
Navele de patrulare din clasa Knud Rasmussen sunt în serviciul Marinei daneze din 2008. Navele au un deplasament total de aproximativ 2.000 de tone și sunt capabile să navigheze cu o viteză de 17 noduri, pe distanțe mari de până la 3.000 mile. Echipajul este format din 18 persoane, la care se adaugă echipajul elicopterului de la bord și locuri suplimentare, în total nava putând găzdui 43 de persoane.
Până acum, trei astfel de nave au fost construite pentru Marina daneză. Armamentul în varianta standard constă dintr-o instalație de artilerie de 76 mm, un sistem de protectie antiaeriană și antinavă RIM-162 ESSM, două sisteme cu câte două tuburi lans-torpilă pentru torpile MU90 Impact și două mitraliere calibrul 12,7 mm. Nava este echipată cu platformă pentru elicopter.
Datorită sistemului modular StanFlex, componența armamentului de la bord poate fi foarte ușor schimbată sau completată.
Comentariul autorului: În prezent, marina ucraineană este înzestrată cu o fregată, o corvetă, un dragor de mine, patru nave de desant, 12 nave de patrulare și 18 nave auxiliare. După martie 2014, Ucraina a pierdut corvetele Lutsk și Ternopil, considerate moderne la nivelul acelui an, nava de desant de capacitate mare „Konstantin Olshansky” și corveta ușoară „Pridneprovie”.
Danemarca și-a anunțat disponibilitatea de a vinde nave Ucrainei încă din 2018, potrivit raportului Institutului de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI) privind operațiunile de export de armament. La acel moment era vorba despre trei dragoare maritime al căror cost era estimat la 102 milioane de euro, însă achiziția nu a mai avut loc, pierzandu-se printre nenumăratele proiecte stinse de indeciziile politico-militare ucrainene din domeniul apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News