Ucraina poartă discuții cu Turcia pentru construirea de corvete

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 23 octombrie, în cadrul conferinței de presă cu tema „Reforma industriei de apărare și a celei aerospațiale a Ucrainei: orientări cheie”, ministrul pentru industriile strategice din Ucraina, Oleh Urusky, a informat că Ucraina este interesată de realizarea unei corvete moderne împreună cu Turcia. 

"Prima corvetă poate fi fabricată în Turcia, cu participarea noastră, însă dorim ca toate celelalte să fie construite la o companie ucraineană. Aceasta este o condiție fundamentală", a declarat Urusky.

Ministrul a explicat că în prezent nu au avut loc discuții detaliate cu partea turcă, cu privire la acest proiect, dar a confirmat interesul ministerului apărării din Ucraina față de corvetele turcești.

Tot în cadrul conferinței de presă, ministrul ucrainean a vorbit despre situația actuală a industriei construcțiilor de nave din Ucraina. “În timpul vizitei efectuate la Centrul de stat pentru construcții navale din Nikolaev, am avut o întâlnire serioasă cu participarea principalului client - Forțele Navale din Ucraina. În industria construcțiilor navale de la noi situația este într-adevăr critică. Astăzi, în grija „Ukroboronprom” au mai rămas doar două întreprinderi de stat care au legătură cu construcția navală”, a remarcat Oleg Urusky referindu-se la Biroul de cercetare și proiectare navală și la Întreprinderea de construcții navale, ambele din Nikolaev. Iar aceasta din urmă se ocupă în ultimii ani doar de reparații, datorită numărului mare de probleme pe care le au navele ucrainene învechite.

Situația este similară și în cazul întreprinderilor private din domeniul construcțiilor navale, inclusiv la cea mai mare dintre acestea, Șantierul naval Marea Neagră din Nikolaev, care a fost la un moment dat implicat în proiectul de construcție a corvetei principale pentru Forțele Navale ucrainene. 

2. -imagine fara descriere- (corvete_2_turcia_63693700.jpeg)

„Înțeleg acum că ministerul apărării nu vede oportunitatea dezvoltării exclusiv interne a programului Corveta, în interesele sale. În schimb, problema este luată în considerare dacă se ia o decizie finală cu privire la Turcia, respectiv cum să folosim evoluțiile obținute la corveta noastră pentru a construi o corvetă de o clasă ușor diferită", a declarat Urusky.

Comentariul autorului: Faptul că ministerul apărării din Ucraina a renunțat la varianta proiectului Corveta dezvoltat exclusiv de Ucraina, dar a acceptat destul de repede realizarea acestuia în colaborare cu Turcia, arată foarte probabil lipsa de încredere în capacitatea șantierelor navale ucrainene de a produce singure o navă la standardele actuale de luptă, dar și neîncrederea în hotărârea decidenților politici de a susține până la capăt un asemenea proiect, fără a fi condiționați de un contract cu un alt stat.

 

În sensul acestei colaborări, în cadrul recentei vizite a președintelui Volodimir Zelenski în Turcia (16-17 octombrie), a fost semnat un Memorandum de intenție între ministerul apărării din Ucraina și Agenția de stat pentru industria de apărare a Turciei privind proiectele din domeniul industriei de apărare, respectiv a construcției de nave de luptă, UAV-urilor și motoarelor cu turbină.

 

Între timp, Forțele Navale ucrainene își adaptează activitatea la noua strategie de luptă bazată pe nave mici, rapide și bine echipate cu armament, respectiv a “flotei de țânțari” constituită pe baza vedetelor blindate de artilerie proprii și a vedetelor de patrulare Mark VI și de luptă clasa Island primite din SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel