Ucraina pierde un F-16. Americanii vorbesc de o eroare de pilotaj, dar media rusească e în delir și susține că avionul a fost distrus de Forțele armate ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

Ucraina a pierdut luni unul dintre avioanele de luptă americane F-16, anunță The Wall Street Journal.

Astăzi, citând un oficial american sub protecția anonimatului, The Wall Street Journal a raportat despre accident. Potrivit oficialului, avionul nu a fost doborât de ruși, ci cel mai probabil s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj. 

Potrivit primelor rapoarte, avionul nu a fost doborât de Rusia. Accidentul a fost probabil cauzat de pilot, a spus oficialul, potrivit WSJ . Forțele aeriene ucrainene nu au confirmat încă accidentul sau starea pilotului.

Vestea distrugerii uneia dintre aeronavele livrate este neplăcută pentru Kiev și a fost exploatată imediat de propaganda Moscovei.

 

Presa rusă, în delir după anunțul pierderii unui F-16 ucrainean

 

Informația WSJ a fost precedată de zvonurile care au apărut în presa rusă, care vorbea despre moartea locotenentului colonel al Forțelor Armate ucrainene Oleksi Mes, unul dintre primii piloți ai forțelor armate ucrainene antrenați pe F-16 americane.

Potrivit unor rapoarte din media rusă, locotenent-colonelul ucrainean Oleksei Mes, comandantul adjunct al grupului operațional din brigada 114 de aviație tactică, a fost ucis în timp ce efectua o misiune de luptă pe 26 august. 

Moartea pilotului s-a produs ca urmare a unei serii de lovituri ale armatei ruse împotriva infrastructurii Forțelor Armate ale Ucrainei în vestul Ucrainei pe 26 august.

”Pilotul ucrainean F-16 Mes a fost eliminat” titra ziarul VecerniaMoscva, care susține că ”primul F-16 ucrainean ar fi putut fi distrus în timpul unui atac asupra aerodromului Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki”.

Tot potrivit mediei ruse, Ihor Polishchuk, adjunctul Consiliului Local al regiunii ucrainene Luțk, anunțase pe rețelele de socializare despre pierderea pilotului într-o misiune de luptă. Cu toate acestea, ulterior și-a șters postarea.

Decesul pilotului a fost confirmat ulterior pentru CNN de către un reprezentant nenumit al armatei ucrainene, care a declarat însă că accidentul nu a fost vina pilotului.

Oleksei Mes era adjunctul comandantului Brigăzii 114 de aviație tactică a Forțelor Armate ucrainene.

Mes, în vârstă de 29 de ani, a fost unul dintre primii ucraineni cărora li sa permis să zboare cu avioanele de luptă americane. Se pare că a petrecut șase luni în Danemarca învățând să piloteze F-16.

F-16 sunt deja folosite de Ucraina

Primele avioane de vânătoare au sosit în Ucraina în iulie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata i-a desfășurat pentru prima dată în această săptămână pentru a doborî rachete rusești.

Kievul speră că avioanele moderne occidentale vor oferi forțelor sale un avantaj pe câmpul de luptă, în special în protejarea trupelor din prima linie. Cu toate acestea, avioanele F-16 au fost folosite cu succes în doborârea rachetelor rusești, având rol de sistem de apărare.

F-16 sunt vulnerabile și nu vor fi eficienți direct pe prima linie, pentru că este o țintă foarte apreciată pentru ruși. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel