„Ați menționat deja prioritățile la care ați lucrat și aceste priorități le vom duce mai departe în viitor - Ucraina”, a spus el.
„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se impune ca o națiune suverană, independentă și democratică”.
Rutte a adăugat că statele membre NATO trebuie să „cheltuiască mai mult” pentru a „crește apărarea noastră colectivă”, adăugând: „Parteneriatele NATO... trebuie să fie mai largi și mai profunde, având în vedere toate nesiguranțele din lume”.
Răspunzând întrebărilor reporterilor, Rutte a abordat, de asemenea, viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, adresându-se cu diplomație atât lui Kamala Harris, cât și lui Donald Trump.
„Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați. Am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump. Ne împingea să cheltuim mai mult și a reușit acest lucru - în prezent suntem la un nivel de cheltuieli mult mai ridicat”, a spus el, adăugând: „De asemenea, ne-a împins să ne îndepărtăm de China, și a avut dreptate''.
„Desigur, Kamala Harris are un record fantastic ca vicepreședinte, este o figură foarte respectată. Deci, sper că voi putea lucra cu amândoi.”
Ucraina speră în continuare să adere la NATO, iar o invitație face parte din planul de victorie al Kievului, a declarat șeful Biroului prezidențial Andri Yermak pe 24 septembrie.
Ucraina a depus cererea de aderare la NATO în septembrie 2022, la jumătate de an după invazia la scară largă a Rusiei.
Summitul NATO din iulie de la Washington s-a încheiat cu lansarea ''Pactului pentru Ucraina'', un cadru de securitate semnat de 32 de aliați.
Țările au afirmat calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa aderare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News