Ucraina vrea pentru HIMARS rachete ATACMS care lovesc la 300 km și e dispusă să ofere SUA control total asupra țintelor rusești

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: HIMARS, facebook/US Army
Foto: HIMARS, facebook/US Army

Guvernul ucrainean a oferit Statelor Unite un control deplin și permanent asupra țintelor ruse, în efortul de a obține sisteme ATACMS. Între timp, SUA a anunțat un nou pachet de ajutor militar, ce va include încă 4 HIMARS.

Sistemele HIMARS s-au dovedit eficiente în tăierea liniilor de aprovizionare rusești, distrugerea depozitelor de muniție, podurilor, legăturilor feroviare și a concentrărilor de trupe mult dincolo de linii.

Totuși, Kievul plusează și solicită americanilor sistemele ATACMS, capabile să lovească ținte aflate chiar și la 300 de km depărtare.

CNN citează mai mulți oficiali familiarizați cu discuțiile care susțin că ucrainenii sunt dispuși să ofere, practic, Statelor Unite putere de veto asupra selecției de către Ucraina a țintelor rusești. 

De asemenea, este menit să convingă administrația americană că furnizarea de arme critice nu ar duce la lovituri în interiorul teritoriului rus.

Totuși, o asemenea mișcare ar putea alimenta propaganda Kremlinului, care va interpreta situația în stilul deja cunoscut. Moscova abia așteaptă un motiv pentru a spune că, de fapt, Statele Unite decid țintele rusești care trebuie lovite.

Citeste si: Rusia amenință SUA cu războiul în cazul livrării ATACMS către Ucriana. Rachetele cu rază de 300 km - o „linie roșie” a rușilor

Rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS ar permite Ucrainei să depășească o rază de lovitură de 70-80 de kilometri, care este în prezent distanța maximă pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă M-142 HIMARS și M-270, care sunt în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei.  ATACMS în modificările M-48 și M-57 poate lovi ținte la o distanță de până la 300 de kilometri.

Anterior, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat că Washingtonul nu este pregătit să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS pentru HIMARS, în ciuda asigurărilor oferite de oficialii ucraineni că nu vor ataca ținte de pe teritoriul F. Ruse.

***

Următorul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina este de așteptat să includă 4 HIMARS, muniție și alte echipamente, într-un nou pachet de 650 de mil. de dolari, scire Reuters.

De asemenea, americanii au anunțat, la sfârșitul lui septembrie, că vor trimite 18 noi HIMARS și 12 sisteme Titan.

Potrivit AP, pachetul de 1,1 miliarde de dolari include finanțare pentru 18 HIMARS și muniție pentru acestea, precum și 12 sisteme Titan pentru contracararea UAV-urilor, aproximativ 300 de vehicule, zeci de camioane și remorci pentru transportul de echipamente grele, radare, echipamente de comunicații și supraveghere etc.

Dar, spre deosebire de cele 16 HIMARS, luate din stocurile proprii ale armatei SUA și trimise în timpul verii în Ucraina, aceste noi arme vor fi comandate de la producător, Lockheed Martin, și va dura „câțiva ani” pentru a le livra, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Apărare, arată NYT.

Comandanții americani și-au exprimat îngrijorarea că, dacă Statele Unite vor trimite imediat mai multe vehicule HIMARS, ucrainenii vor arde prea repede muniția pentru rachetele furnizate de Pentagon, punând în pericol și pregătirea militară a armatei americane în următoarele luni.

În total, Statele Unite au oferit aproximativ 16,9 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel