"Europa a devenit rece față de Ucraina" - acest mesaj încearcă să arate că țările occidentale și-ar fi pierdut interesul față de Ucraina și nu sunt dispuse să continue să o sprijine. Răspândirea sa are ca scop reducerea sprijinului internațional și îndepărtarea Ucrainei de partenerii săi occidentali.
"Europa s-a săturat de Ucraina" - aceasta este o altă variantă a narațiunii propagandei rusești, care încearcă să convingă că susținerea Ucrainei este o chestiune împovărătoare. Scopul său este de a încuraja o scădere a sprijinului și atragerea de noi resurse pentru a respinge agresiunea.
,,Nimeni nu mai este interesat de Ucraina" - mesajul este că Ucraina și-a pierdut importanța strategică pentru țările occidentale și pentru comunitatea internațională în ansamblu. Scopul este de a marginaliza Ucraina și de a reduce atenția acordată problemelor și nevoilor sale.
Toate aceste mesaje construiesc o narațiune holistică despre presupusa "oboseală provocată de Ucraina în Occident" pentru a influența opinia publică și a schimba atitudinea față de războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, scopul principal al acestor mesaje este de a convinge democrațiile occidentale și comunitatea internațională în ansamblul ei să limiteze sprijinul acordat Ucrainei, potrivit Ukrinform.
Astfel de eforturi din partea Rusiei, din păcate, au anumite rezultate, care pot fi observate în sondajele electorale, deoarece alegătorii votează în favoarea unor forțe pro-ruse sau mai putin democrate.
Exemplu: recentele alegeri din Slovacia. Eduard Heger, fost prim-ministru in perioda 2021-2023, consideră că rezultatul votului a venit ca urmare a influenței propagandei rusești. Rusia exploatează, de asemenea, propriile vulnerabilități ale altor țări pentru a le destabiliza din interior, cu scopul de a distrage atenția guvernelor de la susținerea Ucrainei.
Așadar, după cum putem vedea, propaganda rusă încearcă intensiv să oprească sprijinul internațional acordat Ucrainei.
Narațiunea "oboselii provocate Occidentului de către Ucraina" constă într-o rețea complexă de mesaje care generează îndoieli cu privire la necesitatea și eficiența unui sprijin suplimentar pentru Kiev. Aceste narațiuni încearcă să distragă atenția publicului de la nevoile urgente ale forțelor armate ucrainene în respingerea atacului brutal al Rusiei.
O primă tentativă eşuată: Difuzarea unui film rusesc de propagandă într-un teatru din Italia
O proiecție a filmului "The Witness", un film de propagandă rusesc care răspândește minciuni despre războiul purtat împotriva Ucrainei, urma să aibă loc la un teatru aflat într-un oraș din regiunea italiană Lazio, potrivit European Pravda, care citează ziarul Tusciaweb și alte agenţii locale de presă italiene.
Donbass Italia, un cont de Twitter (X) pro-rus de limbă italiană, și jurnalistul Andrea Lucidi, de asemenea susținător al Rusiei, au anunțat că filmul ''The Witness va fi proiectat'' la Teatrul San Leonardo din Viterbo pe 18 februarie.
Ulterior, agențiile de presă locale au publicat un articol al lui Giacomo Barelli, un avocat și politician local, care a declarat că filmul este plin de minciuni. Avocatul și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și a îndemnat administratorii teatrului și toți cei implicați în organizarea proiecției să o anuleze. Administrația teatrului a emis ulterior o declarație care sugera că proiecția nu va mai avea loc.
,,Teatrul San Leonardo a primit o sugestie și a decis că este necesar să anuleze proiecțiile, având în vedere că majoritatea oamenilor ar considera acest film controversat", se arată în comunicat.
Comentariile scrise la tweet-ul lui Lucidi, care anunța difuzarea peliculei "The Witness", indică faptul că se depun eforturi pentru a proiecta filmul și în alte orașe italiene, inclusiv în Milano.
Oficialii orașului Modena, Italia, au anulat autorizația care fusese acordată anterior pentru o expoziție rusă despre " recucerirea rapidă" a orașului ocupat Mariupol.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News