„În ultimele săptămâni, Rusia a schimbat tacticile din sudul Ucrainei pentru a încetini acțiunile contraofensive ale forțelor blindate ucrainene”, a declarat serviciile de informații britanice.
Analiștii au arătat și în ce constau schimbările de tactică ale rușilor.
„Baza abordării rusești a fost utilizarea foarte intensă a minelor antitanc. În unele zone, densitatea lor în câmpurile minate a fost de așa natură încât se pare că au fost folosite mult mai mult decât în reglementările militare rusești”, a spus serviciile de informații britanice.
Planurile fiecărei armate precizează cât de dens și la ce intervale trebuie amplasate minele - bineînțeles, amplasate aleatoriu, neregulat. Cu toate acestea, geniștii ruși ignoră aceste instrucțiuni și pun multe mine suplimentare.
Crearea unui culoar sigur pentru trupele ucrainene prin câmpul minat va dura mai mult timp, arată analiștii.
Serviciile de informații au care sunt scopurile rușilor, dincolo de distrugerea directă a tancurilor: „Rusia încearcă astfel să încetinească avansul ucrainean și să atace vehiculele blindate ucrainene cu elicoptere de luptă, cu artilerie și drone kamikaze”.
Coloanele blindate care așteaptă să fie creat un culoar sigur prin câmpul minat pot deveni cu ușurință ținta focului de artilerie.
Potrivit informațiilor britanice, Rusia folosește pe scară largă așa-numitele muniții rătăcitoare (loitering munitions) - drone care survolează zona frontului ore întregi și așteaptă o ocazie pentru a ataca zona țintă.
Lancet destroyed Leopard 2A6 pic.twitter.com/7LlFP35kIn
— ZOKA (@200_zoka) June 10, 2023
Filmări cu atacuri reușite ale dronelor ZALA Lancet 3, care survolează peste zona țintă până la 40 de minute, au apărut anul trecut. În iunie, au fost lansate imagini cu o astfel de dronă care distruge un tanc Leopard 2A6.
Cu toate acestea, potrivit revistei Forbes, pentru atacuri sunt folosite și drone mai mici modificate pentru a transporta explozibil, ținte fiind atât tancurile Leopard, cât și T-72.
Informațiile britanice au adăugat că, deși Rusia a avut succes cu această abordare la începutul contraofensivei ucrainene, trupele sale se luptă din cauza lipsei de muniție și a dispersării prea mari a unităților de luptă.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 4July 2023.
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) July 4, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/NrXBzGy3WF
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/nLJmQiKznq
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News