Ucraina nu va avea timp să pregătească numărul necesar de piloţi pentru toate avioanele F-16: Statele Unite sunt acuzate că "întârzie în mod deliberat" instruirea piloților ucraineni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de avion F-16. Sursa Foto: U.S. Air Force Reserve Command.
Pilot de avion F-16. Sursa Foto: U.S. Air Force Reserve Command.

Statele Unite "întârzie în mod deliberat" instruirea piloților ucraineni pe F-16, susține Ucraina, motiv pentru care nu va avea suficienți piloți instruiți până la sfârșitul anului, a relatat The Times la 18 iunie. Oleksandra Ustinova, șefa comisiei parlamentare specializată în domeniul armamentului și al munițiilor din Ucraina, a acuzat Statele Unite că inventează "scuze" pentru că nu au reușit să instruiască un număr suficient de piloți ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16.

Potrivit lui Ustinova, "Până acum, noi [Ucraina - n.r.] vom avea mai puțini piloți antrenați decât avioane de luptă". The Times a relatat că "doar opt piloți ucraineni" sunt în prezent instruiți în Tucson, Arizona.

Sursa citata a relatat, citându-l pe Ustiova, că "o decizie politică a Washingtonului dăunează operațiunilor împotriva Rusiei".

Mai multe state NATO, inclusiv Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia, s-au angajat să transfere mai devreme peste 60 de F-16 către Ucraina. Primele avioane de luptă sunt așteptate să sosească în cursul acestui an.

În același timp, Ustinova a precizat că, până în prezent, doar opt piloți ucraineni sunt antrenați în Tucson, Arizona, și alți doisprezece la o bază aeriană din Danemarca.

Cel de-al treilea program de pregătire din România nu a început încă. Potrivit lui Ustinova, Kievul a cerut Washingtonului să pună la dispoziție cel puțin încă zece locuri în programele de pregătire, dar această solicitare a fost respinsă.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării (DoD) a afirmat că piloții ucraineni întâmpină dificultăți în ceea ce privește cunoștințele de limba engleză și programul de zbor, spunând că "progresul pregătirii pe F-16 este destul de slab".

Ustinova a calificat astfel de afirmații drept "ridicole", adăugând că "acestea nu sunt argumente; sunt scuze și continuă să vină cu ele din nou și din nou".

Reamintim că, la 11 iunie, ministrul român al Apărării, Angel Tilver, a anunțat planuri de amploare pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care se află în apropierea graniței cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel