Ucraina nu se opune încheierii unui acord cu Rusia privind securitatea energetică. Acesta ar putea fi mediat de Qatar prin discuții separate cu părțile aflate în conflict

Ionel Copcea |
Data publicării:
În Crimeea ocupată de Rusia, un depozit de petrol din Feodosia continuă să ardă după atacuri cu drone. Sursa foto: X/KyivPost.
În Crimeea ocupată de Rusia, un depozit de petrol din Feodosia continuă să ardă după atacuri cu drone. Sursa foto: X/KyivPost.

Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.

Anterior, agenția de presă Reuters a semnalat faptul că Ucraina se pregătește pentru cea mai dificilă iarnă a războiului actual, deoarece atacurile rusești au distrus aproximativ jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a țării, potrivit autorităților. Ucrainenii riscă să rămână fără electricitate timp de 20 de ore în fiecare zi dacă iarna este rece și rușii atacă centralele nucleare, relatează Politico, citând o serie de experți.

Ziarul britanic Financial Times (FT) a scris în octombrie, citând surse anonime, că Ucraina și Rusia poartă discuții preliminare pentru a opri reciproc atacurile asupra infrastructurii energetice. Potrivit ziarului, un potențial acord ar marca cea mai semnificativă reducere a tensiunilor de la începutul războiului în februarie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a țării vecine. Cu toate acestea, Kremlinul a negat informațiile publicate de FT.

Kievul încearcă să reia discuțiile mediate de Qatar, care au fost aproape de un acord în luna august, înainte de a fi zădărnicite de invazia Ucrainei în regiunea Kursk, scrie cotidianul britanic, citând surse și oficiali ucraineni de rang înalt. Unul dintre ei a spus că cele două țări au redus frecvența atacurilor asupra infrastructurii energetice în ultimele săptămâni, ca parte a unui acord informal la care au ajuns serviciile lor de informații.

Cu toate acestea, potrivit unui fost oficial de rang înalt de la Kremlin, care este la curent cu discuțiile, este puțin probabil ca președintele Putin să accepte un acord până când armata rusă nu va împinge trupele ucrainene din regiunea Kursk. Ucrainenii încă mai controlează aproximativ 600 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc acolo, a scris ziarul.

În același timp, Kievul intenționează să continue să atace rafinăriile de petrol rusești și alte instalații similare pentru a pune presiune pe Moscova în încercarea de a o determina să negocieze, a declarat un oficial ucrainean. Potrivit acestuia, Ucraina nu are multe alte opțiuni pentru a determina Rusia să stea la masa negocierilor.

Pe de altă parte, și alte încercări de a negocia un acord au eșuat în trecut, a scris ziarul britanic, adăugând că, potrivit a patru oficiali ucraineni, Kievul și Moscova au ajuns la un “acord tacit” în toamna trecută pentru a nu-și ataca instalațiile energetice. Rusia s-a abținut de la atacuri la scară largă în acea iarnă, fără să mai repete acțiunile împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei de la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, au declarat doi oficiali ucraineni și o sursă de la Washington.

Potrivit surselor, acest lucru a fost realizat cu intenția de a deschide calea pentru un acord formal. Cu toate acestea, Ucraina a reluat atacurile cu drone asupra instalațiilor petroliere rusești în februarie și martie anul acesta, în încercarea de a crește presiunea asupra Moscovei după contraofensiva eșuată din 2023, notează FT. Potrivit acestuia, Rusia a escaladat apoi situația și a început să atace din nou centralele electrice ucrainene pe scară largă.

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a negat ulterior informațiile din Financial Times. El a afirmat că există multe știri despre care a spus că “nu au nimic de-a face cu realitatea”.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului Biroului prezidențial ucrainean, a declarat că Rusia nu se va abține de la a lovi infrastructura energetică a Ucrainei, deoarece este un mijloc cheie al presiunii sale “psiho-emoționale” asupra Ucrainei. “De ce ar trebui Rusia să abandoneze acest tip de război pe care îl poartă pentru că nu poate lupta altfel?”, a spus Podolyak.

Comentariul autorului: Acordul privind cerealele, care a funcționat o anumită perioadă în zona Mării Negre, a demonstrat faptul că, în pofida conflictului dintre ele, Rusia și Ucraina pot să ajungă la anumite înțelegeri, atunci când interesele lor coincid.

În aceeași direcție merg, de asemenea, și schimburile periodice de prizonieri, care sunt realizate între părțile aflate în conflict, cu mediere externă.

Astfel, se poate aprecia că Rusia și Ucraina ar putea accepta o înțelegere privind evitarea atacurilor reciproce asupra facilităților energetice, care fac atât de mult rău ambelor state.

Probabil că, un astfel de demers ar putea fi încununat de succes, în funcție de evoluțiile care vor avea loc în perioada următoare în conflictul ruso-ucrainean. Rezultatul alegerilor din SUA ar putea fi unul dintre factorii ce ar putea influența soarta războiului la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor.

Sursa: ceskenoviny.cz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel