,,Ucraina nu poate fi intimidată. Nu poate decât să fie cu atât mai unită. Ucraina nu poate fi oprită", a spus Volodimir Zelenski într-un clip video postat pe reţelele de socializare, promiţând lupte "şi mai dureroase" pentru trupele ruseşti pe front.
De asemenea, preşedintele ucrainean a declarat luni că a vorbit cu preşedintele american Joe Biden despre apărarea antiaeriană după aceste atacuri cu rachete.
"Am avut o conversaţie productivă cu preşedintele american Joe Biden", a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.
"Principalul subiect de discuţie a fost apărarea aeriană. În prezent, acesta este prioritatea numărul unu în cooperarea noastră în domeniul apărării".
Joe Biden i-a promis preşedintelui uucrainean că "va continua să furnizeze Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
În timpul discuţiei telefonice, preşedintele american a transmis un mesaj de condoleanţe omologului său pentru pierderile suferite în urma atacurilor Rusiei asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene.
Solicitările Ucrainei pentru ajutor militar suplimentar vor fi, de asemenea, discutate în această săptămână în cadrul a două reuniuni de la Bruxelles, una implicând miniștrii apărării din cadrul NATO și cealaltă ''Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei'' - un ansamblu format din aproximativ 50 de țări creat pentru a oferi asistență Ucrainei.
Statele Unite au anunțat la începutul lunii iulie că vor furniza Ucrainei două sisteme antiaeriene avansate, denumite National Advanced Surface-to-Air Missile System, sau NASAMS. Acestea fac parte dintr-un flux de echipamente care trebuie să fie construite de la zero, mai degrabă decât luate din stocurile existente ale armatei SUA.
"Anticipăm că acestea ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele câteva săptămâni, odată ce sistemele sunt gata și instruirea va fi completă", a declarat luni un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.
Alte șase sisteme suplimentare "vor necesita probabil mai mulți ani pentru a fi achiziționate și livrate", a spus oficialul, parte a unui efort mai amplu de consolidare a apărării ucrainene.
Între timp, Statele Unite s-au concentrat pe facilitarea transferului de sisteme de apărare aeriană din epoca sovietică, pe care oficialii le-au catalogat ca fiind deja cunoscute de trupele ucrainene. În aprilie, Slovacia a livrat un sistem S-300 care a fost completat cu un sistem de rachete Patriot operat de trupele americane.
Secretarul de stat Antony Blinken, care a declarat că a vorbit cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, a precizat într-un mesaj pe Twitter că Statele Unite vor "continua să ofere o asistență economică, umanitară și de securitate pentru ca Ucraina să se poată apăra".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News