Ucraina nu este pregătită să facă compromisuri cu Rusia, dar este dispusă să asculte orice sfat despre cum să se realizeze o „pace justă” în război

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina nu este pregătită să facă compromisuri cu Rusia și să renunțe la vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat, pe 2 iulie, un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declarația candidatului la președinția SUA, Donald Trump, potrivit căreia ar putea pune capăt rapid conflictului.

Andri Yermak - șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Washington a declarat reporterilor, că țara sa va asculta orice sfat despre cum să se realizeze o „pace justă” în război. Dar, acest lucru nu înseamnă renunțarea la valorile fundamentale.

„Dar, noi (nu suntem) pregătiți să mergem la compromis pentru lucrurile și valorile foarte importante... independență, libertate, democrație, integritate teritorială, suveranitate”, a spus Yermak, citat de Reuters.

Vizita lui Yermak în SUA are loc înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare de la Washington unde se așteaptă ca Ucraina să fie principalul subiect de discuție.

Donald Trump a declarat în timpul unei dezbateri de săptămâna trecută cu Joe Biden că, dacă va fi reales în noiembrie, va rezolva rapid războiul din Ucraina înainte de a prelua mandatul în ianuarie.

El nu a oferit detalii despre cum ar face acest lucru, dar Reuters a informat săptămâna trecută că doi consilieri cheie ai lui Trump i-au prezentat un plan care ar implica amenințarea că va reduce asistența SUA dacă Kievul nu ar intra în negocieri cu Moscova.

Totuși, Trump a spus în timpul dezbaterii că nu acceptă termenii președintelui rus Vladimir Putin. Putin a spus că Rusia va pune capăt războiului dacă Kievul ar fi de acord să predea cele patru regiuni din estul și sudul țării revendicate de Moscova.

Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 50 de miliarde de dolari începând cu 2022. Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat, pe 2 iulie, că SUA vor anunța, în curând, un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari.

Comentariul autorului: Un nou îndemn adresat Ucrainei pentru a începe negocieri de pace cu Rusia, a venit marți din partea Ungariei. În dimineața de 2 iulie, premierul ungar, Viktor Orban, aflat într-o vizită oficială la Kiev pentru prima dată după 12 ani, a sugerat președintelui Zelenski să ia în considerare o încetare a focului în prima linie pentru a începe negocierile cu Federația Rusă.

Pe măsură ce summitul NATO de la Washington se apropie, Mosvova își intensifică activitățile de influențare a deciziilor care se vor lua referitor la Ucraina și la relația Alianței nord-atlantice cu Rusia.

În acest moment, Rusia este interesată de o încetare a focului cu păstrarea actualei linii de despărțire rezultată în urma luptelor de pe front.

Pe lângă faptul că Ucraina se consideră complet defavorizată de această variantă de pace, NATO, jucând cartea pragmatismului, dar și celelalte țări de pe planetă, poate ar trebui să se întrebe cât va rezista această pace.

Un prim răspuns este opt ani. Atât ar dura această pace, perioada cât a trecut de la anexarea Crimeii în 2014 până la invadarea Ucrainei din 2022. În plus, istoria secolului trecut mai dă și ea un răspuns tulburător când Hitler, invocând spațiul vital, exact ceea ce invocă Rusia acum, nu s-a mulțumit cu Austria și cu regiunea sudetă, și a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial.

 

De ce este interesată Rusia, chiar acum, să oprească luptele pe linia frontului?

 

După deschiderea de către forțele ruse a unei noi direcții operative de ofensivă – cea din nordul regiunii Harkov, pierderile de personal ale armatei ruse au crescut cu aproape 30%. În plus, câștigurile realizate au fost prea mici în raport cu eforturile făcute. În acest context, trupele ruse au nevoie de timp pentru a se regenera iar simpla rotire a unităților care luptă în linia întâi nu mai este suficientă.

De asemenea, aproape tot ce produce economia rusă de război este trimis direct pe front pentru a acoperi pierderile. Acest lucru împiedică alocarea de resurse adecvate pentru a realiza arme inovatoare care să rupă echilibrul de pe front.

La rândul ei, societatea civilă rusă, marcată de numărul mare de pierderi umane, de constrângerile materiale severe și de îngrădirea libertăților, ar putea deveni un pericol pentru conducerea Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel