Ministrul ucrainean de interne cere fonduri pentru construirea unui gard la graniţa cu Rusia şi Belarus

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ucraina trebuie să prevadă în bugetul pe anul viitor fonduri pentru construirea unui gard la graniţa cu Rusia şi Belarus - două segmente critice ale frontierei de stat - cu o lungime de peste 2. 500 km pentru a preveni un posibil aflux de migranţi ilegali, a declarat vineri în parlament ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, citat de Reuters şi Rbc.ua.

Kievul a planificat desfăşurarea de noi exerciţii militare în următoarele două săptămâni pentru a se pregăti în cazul în care migranţii ar încerca să treacă ilegal graniţa, a afirmat Monastîrski.

Ucraina se teme că ar putea deveni un nou punct fierbinte în criza migranţilor de la graniţele Belarusului cu Uniunea Europeană, acuzând Rusia de instrumentarea acestei situaţii.

Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia a fost creată artificial de serviciile secrete ruse, a afirmat ministrul ucrainean, adăugând că, în opinia sa, aceasta este doar prima etapă a acestei "operaţiuni speciale" a Federaţiei Ruse.

Kremlinul poate folosi această situaţie pentru a provoca daune maxime reputaţiei Uniunii Europene şi Ucrainei, a declarat Monastîrski, vorbind în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), potrivit Gordon.ua.

"Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să transfere deliberat un număr mare de migranţi ilegali prin Belarus în teritoriul nostru", a afirmat ministrul ucrainean, apreciind că evoluţia crizei migranţilor depinde de reacţia comunităţii internaţionale, în primul rând a ţărilor UE şi NATO.

"Sarcina noastră cheie este să reţinem şi să oprim un posibil aflux masiv de migranţi ilegali", a afirmat ministrul ucrainean de interne.

Ucraina se pregăteşte pentru un astfel de scenariu, iar la ora actuală situaţia de la graniţa ucraineano-belarusă este controlată şi stabilă, a indicat el.

Frontiera Ucrainei cu Rusia se întinde pe 1.505 de km, din care 409 km în dreptul regiunii Donbas, iar cea cu Belarus 1084 km.

În acest context, ministrul ucrainean a subliniat că la frontiera cu Rusia şi Belarus este necesară săparea unui şanţ de 4 metri lăţime şi 2 metri adâncime "pentru a complica trecerea unităţilor mecanizate ale armatei inamice''.

Kievul a anunţat joi interceptarea unui grup de 15 persoane provenind din Orientul Mijlociu, care a încercat să intre pe teritoriul ucrainean dinspre Belarus, în primul astfel de incident de la escaladarea crizei migranţilor.

Ucraina a desfăşurat 15 elicoptere, două avioane şi 44 de drone la graniţele sale, ca răspuns la criza migranţilor, pentru care UE acuză Belarus, care a facilitat sosirea migranţilor pe teritoriul ţării pentru ca apoi să-i conducă pentru a trece ilegal frontiera cu Polonia şi Lituania.

Belarus şi Rusia, aliatul său, neagă că ar fi instrumentat această criză, ce a intervenit într-un moment în care Ucraina şi NATO şi-au exprimat preocuparea privind noi mişcări de trupe ruseşti în apropierea graniţei ucrainene.

"Construirea unei frontiere de stat corespunzătoare de către Ucraina pe toată lungimea sa cu Federaţia Rusă, ţară agresoare, şi Republica Belarus, reprezintă o modalitate fiabilă de a contracara această agresiune", consideră ministrul de interne ucrainean.

Rada Supremă de la Kiev a autorizat săptămâna aceasta utilizarea de către grăniceri a echipamentelor militare, inclusiv arme de foc, în caz de necesitate pentru a-şi putea îndeplini sarcina de apărare a frontierei de stat.

Întrebat despre acest subiect, Monastîrski a afirmat vineri că poliţiştii de frontieră trebuie să fie pregătiţi să utilizeze echipamentele dacă este necesar, dar că nu există o astfel de necesitate în acest moment.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel