Ucraina - mai importantă decât Orientul Mijlociu. SUA au ordonat portavionului USS Harry S. Truman să rămână în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:
USS Harry S. Truman, sursă foto: US Navy
USS Harry S. Truman, sursă foto: US Navy

Publicația americană USNI News a informat, pe 28.12.2021, că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a modificat planul de marș al portavionului Harry S. Truman și a grupării navale a acestuia, care urma să se deplaseze în Orientul Mijlociu, și a ordonat menținerea navelor în Marea Mediterană.

Potrivit USNI News Fleet Tracker, în prezent, USS Harry S. Truman (CVN-75), navele de escortă și Aripa 1 Aviație Ambarcată operează în Marea Ionică, între Grecia și Italia. După cum a anunțat Comandamentul Central al SUA, portavionul va renunța la tranzitul planificat către Canalul Suez.

Un oficial american a declarat că schimbarea planului ordonată de Austin are ca scop asigurarea aliaților europeni cu privire la angajamentul SUA privind securitatea regională, fără să facă referire directă la concentrarea de trupe rusești la granița de est a Ucrainei.

 

USS Harry S. Truman, misiuni de responsabilitate

 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului European al SUA, căpitan Bill Speaks, a confirmat faptul că portavionul USS Harry S. Truman îndeplinește misiuni în zona de responsabilitate a Flotei a șasea operative. Acesta nu a făcut comentarii legate de operațiunile viitoare ale portavionului, precizând că “potrivit politicii noastre de securitate operațională, aceste deplasări sunt dinamice prin natura lor”.

Tensiunile de la frontiera ruso-ucraineană au crescut în intensitate în ultimele două luni, după ce Rusia a început să concentreze trupe în apropierea Ucrainei. Imagini din satelit publicate de BBC arată acumulări de trupe rusești încă din 09 noiembrie în orașele rusești din jurul Ucrainei, inclusiv în Crimea.

După cum au anunțat oficialii NATO, Alianța a cerut Rusiei să-și retragă trupele și continuă să sprijine suveranitatea Ucrainei.

“Suntem profund îngrijorați de concentrarea substanțială, neprovocată și nejustificată a armatei ruse la granițele Ucrainei în ultimele luni și respingem afirmațiile false ale reprezentanților ruși cu privire la provocările venite din partea Ucrainei și a NATO. Solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația, să urmeze canalele diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare”, se arată într-un comunicat de presă al NATO din 16 decembrie.

Potrivit acestuia, organizația este pregătită să discute cu Rusia, dar, dacă autoritățile de la Moscova vor continua agresiunea împotriva Ucrainei, va suporta “consecințe grave”.

La rândul său, Rusia a cerut NATO să-și oprească extinderea către Ucraina și Georgia și să-și retragă trupele din Polonia și statele baltice.

Reprezentanții SUA și Rusiei se vor întâlni pe 10 ianuarie pentru a discuta despre tensiunile în creștere din jurul Ucrainei. Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit și în 10 decembrie despre trupele ruse, când Biden a afirmat că vor exista consecințe economice dacă Rusia va continua șă-și intensifice prezența militară la frontiera cu Ucraina.

“Președintele Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a solicitat detensionarea situației și revenirea la diplomație”, se arată într-un comunicat de presă venit de la Casa Albă.

Portavionul USS Harry S. Truman și gruparea navală a acestuia au intrat în Marea Mediterană pe 14 decembrie, după desfășurarea pe Coasta de Est pe 01 decembrie. Înainte de modificarea planului de marș, cea mai mare parte a navelor din cadrul grupării a intrat în Baza Navală Souda Bay din Grecia.

În cursul weekendului trecut, crucișătorul USS San Jacinto (CG-56) a părăsit gruparea portavionului și a ieșit din Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Baza Navală americană Rota din Spania.

 

Discuții între Rusia și SUA

 

Comentariul autorului: La începutul anului viitor, în perioada 10-12 ianuarie, sunt planificate discuții între reprezentanții Rusiei și cei ai SUA, NATO și OSCE, cu privire la situația din Ucraina și garanțiile de securitate solicitate de autoritățile de la Moscova.

În acest context, fiecare parte încearcă să-și susțină pozițiile inclusiv prin argumente militare, iar menținerea portavionului USS Harry S. Truman în Marea Mediterană face parte dintre acestea.

Trebuie precizat faptul că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux din anul 1936, portavionul american nu poate intra în Marea Neagră, iar navele din compunerea grupării acestuia trebuie să notifice Turcia cu două săptămâni înaintea trecerii prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele. Însă aeronavele de la bordul portavionului vor putea să îndeplinească misiuni deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Probabil că, portavionul american nu va interveni însă în mod direct în sprijinul Ucrainei, nici măcar în cazul unei invazii militare din partea Rusiei. Prezența acestuia este întrebuințată numai ca un mijloc de descurajare a Rusiei.

În altă ordine de idei, trebuie spus că, potrivit surselor de pe Twitter și Telegram, pe 27 decembrie, distrugătoarele USS Ross și USS Roosevelt au părăsit Baza Navală Rota din Spania și au intrat în Marea Mediterană, deplasându-se spre est. Nu este exclus ca, în perioada următoare, cel puțin unul dintre acestea, să intre în Marea Neagră, unde, în prezent se află doar fregata franceză Auvergne.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel