Prezent la DefenseRomania în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, generalul (r.) Marius Crăciun a analizat modul în care Armata rusă invadatoare poartă războiul în Ucraina, mod care diferă de acțiunea ucrainenilor.
Și care amintește mai degrabă de asediul Berlinului din 1945, strategia tăvălugului de foc fiind folosită constant de ruși, nu doar la Mariupol în 2022, cât și în anii 1990 în Cecenia și în 2015 în Siria.
„Ucrainenii au folosit o aplicație telefonică complexă prin care descoperă o țintă la 40 de km în adâncimea dispozitivului rus. Automat ținta e transmisă criptat prin rețelele de telefonie și ajunge la comandanții pieselor de artilerie care pot acționa. Cel mai bine poziționat primește misiune. Totul se desfășoară în câteva secunde.
Războiul de artilerie la care asistăm acum nu e simplu, dar e mai sigur din punct de vedere al pierderilor de personal. Însă manevra de mijloace trebuie să fie cel puțin la fel de eficientă precum manevra de foc. Spre exemplu un sistem de tun sau o gură de rachetă trage spre țintă, o lovește, inamicul află poziție și răspunde cu foc. Dacă în secunda doi după lansarea nu muți sistemul ești victimă sigură. Tot acest balet între sisteme de recunoaștere și piesele de artilerie e mult mai bine orchestrat de ucraineni decât de ruși”, e de părere generalul (r.) Marius Crăciun.
Armata rusă luptă precum Armata Roșie. Ucraina 2022 amintește de Asediul Berlinului din 1945
Doctor în științe militare, fostul comandant al forțelor speciale române observă că rușii folosesc strategia tăvălugului de foc, exact ca acum 77 de ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Generalul (r.) Crăciun observă similitudini între asediul Berlinului din 1945 de către Armata Roșie și modul în care Armata rusă luptă azi.
„Rușii merge pe principiul tăvălugului de foc. Să ne aducem aminte din istorie, la asediul Berlinului au avut un tun pe metru. Peste 1.600 de guri de foc care au tras 24/24 și au demolat casă cu casă, cartier cu cartier. Aceeași metodă am văzut-o și în Mariupol și în alte bătălii precum Ceceni sau Siria. E un modus operandi favorizat de generali care au realizat că pot reduce pierderea subordonaților și să-și câștige decorațiile și vizibilitatea în sistemul militar rusesc fără acțiuni impetuoase ci prin simplu foc de artilerie”, a arătat generalul (r.) Crăciun.
El a conchis că Federația Rusă dispune de mijloace mari de artilerie iar producția Moscovei de obuze funcționează la 120%, ea nefiind afectată de sancțiunile occidentale deoarece multă muniție are sisteme simple, inclusiv pentru sistemele Grad. El a arătat că de sancțiuni va fi afectată producția tipurilor mai moderne de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News