Publicitate
⚡️????????Ukrainian aviation strikes a ????????French AASM-250 "Hammer" aerial bomb against a facility of the ????????Russian Armed Forces in the Kherson region pic.twitter.com/t07Ir9yD36
— ????????Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 4, 2024
După cum a relatat anterior publicaţia Army Recognition, furnizarea acestor muniții a fost confirmată de ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu. În timpul unei conferințe de presă, acesta a anunțat decizia Franței de a furniza Ucrainei rachete SCALP-EG și bombe ghidate AASM (Air-to-Ground Modular Weapon), inclusiv un lot inițial de 40 de rachete de croazieră SCALP-EG și livrări ulterioare de bombe AASM.
S-a declarat că primul lot de 50 de bombe AASM va fi trimis Ucrainei în ianuarie, cu intenția de a efectua livrări lunare continue pe tot parcursul anului. Acest ajutor se aliniază la angajamentele anterioare ale președintelui Emmanuel Macron și este destinat să aprovizioneze Forțele Aeriene Ucrainene cu aproape 600 de astfel de muniții până la sfârșitul anului.
Munițiile AASM, cunoscute și sub numele de HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range), vor spori anumite capacități ale Forțelor Aeriene Ucrainene, cum ar fi lovirea cu precizie a unor ţinte aflate la mare distanţă.
Cu toate acestea, integrarea acestor muniții de fabricație occidentală prezintă diverse provocări din cauza problemelor de compatibilitate cu aeronavele de origine sovietică operate în prezent de Ucraina.
Rezolvarea acestor probleme poate necesita modificări ale flotei existente sau achiziționarea de noi aeronave compatibile cu aceste muniții. În plus, este necesară o pregătire substanţială atât pentru piloți, cât și pentru personalul de la sol, pentru a asigura operarea și integrarea corectă a acestor arme pe sistemele actuale.
Din punct de vedere strategic, utilizarea munițiilor AASM de către ucrainenii trebuie să ia în considerare apărarea antiaeriană avansată a Rusiei, care poate intercepta astfel de bombe ghidate. Prin urmare, în ciuda preciziei și a razei de acțiune, eficacitatea lor nu este garantată împotriva unui adversar echipat cu contramăsuri sofisticate cum sunt sistemele de război electronic. De asemenea, utilizarea acestor muniții crește riscul pentru aeronavele ucrainene, care sunt limitate ca număr.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News