Un material video cu utilizarea acestei muniții în timpul luptelor de la periferia orașului Bakhmut a fost publicat de soldații ''Brigăzii 241 Apărare Teritorială'' a Forțelor Armate ale Ucrainei.
Până la publicarea acestor imagini, transferul grenadelor de către Bulgaria în Ucraina sau utilizarea lor de către Forțele Armate ale Ucrainei nu au fost comunicat oficial.
În înregistrarea video publicată, soldații trag cu grenade termobarice asupra clădirilor şi fortificaţiilor în care se aflau militari ai forţelor ruse de ocupaţie. O grenadă de tip RTB-7MA poate fi identificată după forma focosului.
RTB-7MA sunt grenade termobarice de 40/106 mm create pentru a fi utilizate cu lansatoarele de grenade RPG-7 de 40 mm din epoca sovietică și cu alte versiuni ale acestora. Muniția a fost dezvoltată și fabricată de compania de apărare bulgară Arsenal. O descriere tehnică detaliată a grenadelor termobarice RTB-7MA poate fi analizată chiar pe site-ul companiei.
Muniția este concepută pentru a distruge obiective ale forţelor armate inamice cum ar fi fortificații și structuri de piatră sau cărămidă, dar şi unele vehicule militare uşor blindate. Explozia are loc în două etape: mai întâi, este detonată o încărcătură mică. Aceasta distribuie un nor de substanță inflamabilă în zonă. Apoi, o a doua încărcătură este detonată cu o mică întârziere, ceea ce determină aprinderea substanţei inflamabile.
Anterior, publicaţia ucraineană Militarny a relatat că Forțelor Armate ale Ucrainei folosesc lansatoare de grenade ATGL-L de fabricație bulgară. Lansatoarele de grenade antitanc ATGL-L de 40 mm fabricate de întreprinderea bulgară Arsenal au fost văzute la armata ucraineană în timpul unei perioade de pregătire.
La începutul războiului din Ucraina, Bulgaria a furnizat în secret o treime din necesarul de muniţie
Bulgaria este cunoscută pentru poziția sa politică împotriva furnizării de arme către Ucraina. Cu toate acestea, cele mai recente investigații jurnalistice arată că Sofia a sprijinit masiv Kievul cu muniție și motorină în primele luni ale agresiunii militare ruse, a relatat lună trecuta cotidianul german Die Welt.
Potrivit investigației Welt, în momentul vizitei premierului Kiril Petkov la Kiev, la 28 aprilie, guvernul bulgar inițiase deja o procedură cuprinzătoare de asistență militară pentru Ucraina. La momentul respectiv, oficialii de la Sofia au preferat să nu facă cunoscut ajutorul pe care Bulgaria îl oferă Ucrainei.
În anumite perioade ale agresiunii militare ruse, Bulgaria a acoperit o treime din necesarul de muniție de artilerie de care avea nevoie armată ucraineană.
De asemenea, Bulgaria a exportat în mod discret motorină în Ucraina, acoperind astfel până la 40% din necesarul de combustibil pentru vehicule blindate ucrainene, între aprilie și august 2022. Aceasta este o problemă deosebit de acută, deoarece, la acea vreme, Bulgaria prelucra doar țiței rusesc la rafinăria să.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News