Ucraina laudă livrarea sistemelor de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide | Mulțumim partenerilor noștri: Norvegiei, Spaniei și Statelor Unite

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Primele sisteme NASAMS, precum și sistemele de apărare antiaeriană Aspide, au ajuns în mâinile Ucrainei, a anunțat luni ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Anunţul a venit după luni de zile de speculații cu privire la momentul în care vor ajunge în Ucraina sistemele NASAMS furnizate de SUA.

"Uite cine a sosit! Sistemele de apărare aeriană NASAMS și Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor consolida semnificativ forţele armate ucrainene și vor face cerul nostru mai sigur. Vom continua să doborâm țintele inamice care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegiei, Spaniei și SUA", a scris ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Anunțul lui Reznikov vine după luni de zile de speculații cu privire la momentul în care vor sosi sistemele NASAMS furnizate de SUA.

Greg Hayes, directorul executiv al companiei Raytheon, producătorul NASAMS, a anunțat pe 25 octombrie la emisiunea Squawk on the Street de pe CNBC că primele bateriile NASAMS au fost predate guvernului american cu câteva săptămâni înainte și că la acel moment se aflau în Ucraina.

"Tocmai am livrat două sisteme NASAMS", a declarat Hayes. "Am livrat două dintre ele guvernului în urmă cu câteva săptămâni. Ele sunt instalate astăzi în Ucraina".

Dar o zi mai târziu, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene, Patrick Ryder, a declarat pentru The War Zone că trupele ucrainene încă se antrenează pe sistemele de apărare aeriană și că NASAMS vor fi transferate în Ucraina odată ce antrenamentul va fi finalizat.

"De îndată ce programul de instruire va fi finalizat, ceea ce anticipăm că se va întâmpla în curând, cele două baterii ale sistemului NASAMS, care sunt pregătite pentru livrare, vor fi transmise guvernului Ucrainei", a declarat Ryder.

Pentagonul a promis Kievului opt sisteme NASAMS și o cantitate nespecificată de muniție. 

NASAMS foloseşte rachetă cu rază medie de acțiune (AMRAAM) AIM-120, aceeași muniție folosită de avioanele de luptă ale SUA și ale aliaților din NATO. Acest lucru înseamnă că mai multe state occidentale vor putea furniza Ucrainei acest tip de rachetă, asigurând astfel o aprovizionare constantă cu rachete pe care sistemele NASAMS ale Ucrainei să le folosească.

Acesta este un mare avantaj, mai ales în contextul în care Ucraina cere constant muniţie pentru sistemele de apărare aeriană, deoarece trebuie să respingă valul de tacuri cu rachete și drone ruseşti. 

 

AMRAAM, printre cele mai performante rachete aer-aer

 

AMRAAM este cea mai bună rachetă aer-aer din punct de vedere al dezvoltării - aproape 5.000 de rachete au fost testate. Atunci când este utilizată de un sistem NASAMS, lansată de la sol, este capabilă să lovească ținte de la distanțe cuprinse între 25 și 40 km, în funcţie de versiunea rachetei. Ţintele pe care le poate intercepta de la rachete de croazieră până la avioane și drone.

Spania, care a promis Ucrainei patru sisteme Aspide, a antrenat 19 militari ucrainene pe aceste sisteme de la începutul lunii octombrie. Aspide este un sistem italian de rachete sol-aer produs pentru prima dată în anii 1970.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Amintind de racheta americană AIM-7 Sparrow, racheta Aspide este disponibilă în patru variante diferite, Mk.1, Mk.2, 2000 și Citedef. Deși nu este clar ce model va fi trimis în Ucraina, Spania a achiziționat în trecut varianta Aspide 2000, care poate fi lansată din versiunile de export ale sistemului de apărare aeriană Skyguard proiectat de Oerlikon Contraves, cunoscut acum sub numele de Rheinmetall Air Defense, și ale sistemului de apărare aeriană Spada 2000

Sistemul de rachete Aspide 2000 este prevăzut cu un radar semi-activ și poate intercepta eficient ținte aflate la o distanță de până la 25 km (15 mile) în timp ce zboară la viteze de Mach 4. Racheta dispune de un focos cu fragmentare de 35 kg.

Oficialii ucraineni au făcut în ultimele săptămâni apel să primească mai multe sisteme de apărare aeriană, mai ales de când Rusia a lansat un o serie de tacuri cu rachete și drone care au vizat orașe și infrastructura energetică. 

Aceste îngrijorări au crescut în ultimele zile, deoarece oficialii de la Kiev iau în considerare posibilitatea de a evacua populația de trei milioane de locuitori în cazul în care ruşii continua să atace reţeaua electrică a orașului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel