Ucraina îşi doreşte să producă în comun cu SUA mai multe sisteme de apărare: Există prea puține șanse ca sistemul Patriot să fie fabricat cu implicarea ucrainenilor

S.I. Catalin |
Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

În timpul recentei vizite în Statele Unite, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sustinut ca a ajuns la un acord pe termen lung cu partea americana: "vom lucra împreună pentru ca Ucraina să producă armele necesare alaturi de Statele Unite". Ca exemplu, Zelenski a subliniat că "în special, Ucraina va putea produce sisteme de apărare aeriană".

Deși primul candidat evident pentru un sistem de apărare antiaeriană care să fie produs în Ucraina este Patriot, există prea puține șanse ca industria ucraineană de apărare să le producă, cel puțin deocamdată, o spun chiar analiştii militari ucraineni de la publicaţia DefenseExpress.

Motivul este unul cât se poate de clar: Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina a anunţat recent semnarea unor memorandumuri de înțelegere cu trei asociații americane de apărare: Global Defense & Industry Alliance, Arizona Defense & Industry Coalition și Utah Aerospace and Defense Association.

Toate trei nu sunt producători de armament, ci organizații non-profit responsabile pentru susținerea și securitatea industriilor de apărare din Arizona și, respectiv, Utah.

Deși aceste documente, în special doar memorandumuri deocamdată, nu au fost semnate cu companiile în sine, perspectivele sunt destul de promițătoare: în Arizona există filiale ale Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Raytheon, Honeywell, L3 Harris și alți giganți din industrie.

Având în vedere războiul în curs de desfășurare, Ucraina nu are prea multe opțiuni la îndemână, și ar fi prea optimist să credem că Raytheon sau Lockheed Martin să înceapă să construiască noi fabrici și să transfere tehnologii militare într-o țară care este bombardată în mod regulat cu rachete de croazieră și drone iraniene, susţine publicaţia DefenseExpress.

 

Există câteva variante mai pragmatice care pot fi luate în calcul pentru industria ucraineană de apărare

 

În primul rând, în Ucraina ar putea fi produse sisteme anti-dronă. În general, acest domeniu de dezvoltare este subreprezentat pe piața globală, în timp ce este destul de accesibil pentru companiile mai mici interesate să își realizeze produsele în Ucraina și gata să fac schimb de tehnologii. 

Analiştii militari sunt de părere că Ucraina ar putea produce sistemul CORTEX Typhon de la Kongsberg sau cu stația de armament Slinger de la EOS, care au fost fie achiziționate, fie donate Ucrainei și care urmează să ajungă în curând.

Producătorii americani de armament pot, de asemenea, să stimuleze anumite proiecte militare care urmăresc integrarea mai multor tipuri de rachete occidentale pe sistemele sovietice de apărare aeriană.

De exemplu, au existat rapoarte care sugerează că ucrainenii au reușit deja să adapteze rachetele RIM-7 Sea Sparrow pentru a fi lansate de sistemul Buk.

Există, de asemenea, informații despre un efort similar depus pentru adaptarea rachetelor Hawk. În afară de sistemul Buk, există și sistemul Strela-10 care ar putea fi modernizat pentru a lansa rachete occidentale.

Exista destul de multe oportunităţi pentru industria ucraineană de apărare, dar să ne așteptăm ca o companie de mărimea Raytheon să fie interesată să își reconfigureze echipamentele militare de ultima generaţie pentru a fi integrate pe vechile arme sovietice ar fi mult prea naiv. Dar, după cum spun şi analiştii militari ucraineni, industria de apărare din Ucraina ar putea fi de interes pentru companiile mici cu sediul în SUA.

Un alt factor important este faptul că Ucraina are propriile proiecte de rachete și sisteme de apărare aeriană în curs de dezvoltare. Finalizarea acestor proiecte și producția în masă ar putea, de asemenea, să grăbească integrarea soluțiilor deja dezvoltate de unele companii americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel