Ucraina intenționează să desfășoare în Marea Neagră până la 20 de drone maritime care să facă treaba unei singure nave de război

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona navală ”Sea Baby”, numită „Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțul/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciu
Drona navală ”Sea Baby”, numită „Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțul/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei

Un comandant ucrainean a declarat că dronele navale ucrainene sunt organizate în escadrile care pot reproduce capacitățile unei singure nave de război. Generalul Ivan Lukashevich, creierul din spatele flotei de drone a marinei ucrainene, a descris această activitate într-un interviu acordat The Wall Street Journal. Generalul ucrainean a declarat că echipajele, fiecare cu aproximativ 10-20 de drone, vor lucra împreună pentru a combina mai multe funcții diferite. "Avem o flotă, dar aceasta este împărțită în elemente mai mici", a declarat Lukashevich

Lukashevich, care a fost numit să conducă o unitate de forte pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat pentru The Wall Street Journal că, înainte, dronele navale erau utilizate mai ales pentru misiuni de supraveghere sau logistică.

Ucraina a fost deposedată de cea mai mare parte a navelor sale și de orice control asupra portului Sevastopol, devenit acum cartierul general al Flotei ruse din Marea Neagră. Ca răspuns, și sub conducerea lui Lukashevych, Ucraina a dezvoltat mai multe tipuri de drone navale.

Printre acestea se numără Sea Baby, responsabila de avarierea podului Kerci în toamna anului trecut, și Magura V5, dintre care șase au vânat corveta rusă Ivanovets în februarie.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a echipat dronele Sea Baby cu capacitatea de a mina de la distanță rutele maritime. Această tactică a distrus deja patru nave rusești, potrivit The Wall Street Journal.

După ce dronele maritime ale SBU au început să perturbe activitatea navelor rusești, teroriștii au construit bariere la intrarea în portul temporar ocupat Sevastopol. Acest lucru a împiedicat în mod semnificativ atacurile dronelor.

Soluția la această problemă a fost propusă de generalul de brigadă Ivan Lukashevych. Echipa sa a construit o dronă specială Sea Baby capabilă să lanseze mine furnizate Ucrainei de partenerii occidentali.

Ucraina a montat, de asemenea, un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad pe unele dintre dronele Sea Baby de producție proprie pentru a lovi ținte terestre.

Ideea unui ''echipaj de drone'' care să reproducă sarcinile efectuate cu o navă de război este doar cea mai recentă etapă în procesul de dezvoltare rapidă a capacităților dronelor maritime ale Ucrainei.

Sub conducerea lui Lukashevich, Ucraina a înregistrat o serie de atacuri reușite folosind drone navale și, împreună cu rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune, a distrus sau a avariat o mare parte din flota rusă din Marea Neagră.

În februarie, serviciile de informaţii din Marea Britanie au menţionat în rapoartele lor că 25% din navele pe care Rusia le avea în Marea Neagră au fost scufundate, avariate sau distruse. Ucraina estimează că acest număr este chiar mai mare.

Ca urmare a atacurilor regulate, flota rusă a fost nevoită să-şi limiteze operațiunile din Sevastopol și și-a mutat multe nave de război în porturi mai îndepărtate, cum ar fi Novorossisk în toamna anului trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel